Skip to main content

Internationella kvinnodagen: Använder din partner rätt kondomstorlek?

Internationella kvinnodagen firas över hela världen onsdagen den 8 mars för att fira kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska framgångar. För att uppmärksamma detta tillfälle har vi funderat på hur du som kvinna kan ta tillbaka kontrollen över din sexuella hälsa när det gäller sex och preventivmedel. Ett av dessa sätt är att se till att din partner använder rätt kondomstorlek för säkrare sex.

Vi skulle inte köpa ett par nya skor utan att prova dem, men många människor gissar bara sin kondomstorlek och bär ofta fel storlek, som antingen är för stor eller känns för trång, vilket kan leda till risk för sexuellt överförbara infektioner, hiv eller graviditet.

Varför är det viktigt för kvinnor att ha rätt kondomstorlek även för män?

Har du någonsin gått i gången i snabbköpet eller apoteket med kondomer, eller köpt kondomer på nätet och bara valt den första du såg? Utan att verkligen fråga dig själv om den passar din partner? - Då är du inte ensam.

Men om du tar en risk när du använder kondomer riskerar du också din sexuella hälsa. En kondom fungerar som en fysisk barriär mellan penis och vagina och förhindrar överföring av sexuell vätska. Så om din partner inte använder kondom i rätt storlek kan det betyda att din partners kondom antingen är för stor och kan glida av, eller att en kondom som är för tight kan gå sönder, vilket innebär att du riskerar att drabbas inte bara av sexuellt överförbara infektioner och hiv, utan också av graviditet. Om din partner inte bär kondom i rätt storlek kan det kännas obekvämt och minska känsligheten, vilket gör honom eller henne obekväm under samlag, vilket i sin tur kan påverka ert kärleksliv.

Så, inte bara på årets internationella kvinnodag, se till att din partner bär kondom i rätt storlek så att sex inte bara blir roligare utan också säkrare.

Ska kondomer vara svåra att ta på sig?

Nej, kondomer ska aldrig vara svåra att ta på. Om en kondom är svår att sätta på eller känns för trång har du fel storlek, vilket ökar risken för att den går sönder eller glider av under sex. Kondomer ska kännas bekväma men säkra - om du eller din partner känner att kondomen sitter för hårt kan ni behöva gå upp en storlek. För att utöva säkert sex är det viktigt att använda rätt kondomstorlek.

Hur vet jag vilken storlek på kondom jag ska köpa?

Det bästa sättet att ta reda på om du bär rätt kondomstorlek är att mäta bredden på din erigerade penis. Längden på penis är vanligtvis inte viktig, eftersom en kondom kan rullas ut flexibelt i längd för att täcka hela penis. Bredden påverkar hur väl en kondom håller så att du och din partner kan utöva säkert sex.

Använd nu, på Internationella kvinnodagen, ett av dessa olika sätt att mäta din partners penis:

  1. Bestäm kondomstorleken enkelt med vår mät-app.
  2. Skriv ut vårt praktiska PDF-måttband - skriv bara ut det och mät din partners penis direkt.
  3. Beställ den praktiska kondommätaren direkt hem till dig.
  4. Eller så kan du göra det på det gammaldags sättet och använda en linjal eller ett måttband. För att mäta bredden lindar du måttbandet runt din partners erigerade penis för att få penisomkretsen i mm. Du kan sedan omvandla detta till kondomstorlek med hjälp av vår storlekstabell. Mät helt enkelt diametern med en linjal och titta sedan på motsvarande plats i tabellen.

Precis som med ett par nya skor bör du prova flera kondomer för att hitta den perfekta passformen. Med våra testkit kan du till exempel börja med att beställa bara ett paket med tre stycken och ta reda på vilken kondom som känns mest bekväm.

Hur du pratar med din partner om säkert sex

Vi vet att det ibland kan kännas svårt att prata med din partner om säkrare sex, men det är ett viktigt samtal att föra för att se till att du och din partner är skyddade från sexuellt överförbara infektioner, hiv och risken för graviditet. Här är tre sätt på vilka du kan prata med din partner om säkrare sex på Internationella kvinnodagen:

  1. Se till att ni har samtalet vid rätt tidpunkt och på rätt plats - utan distraktioner eller avbrott.
  2. Var ärlig mot varandra - prata öppet med din partner om dina rädslor, din sexuella historia eller risker som du har tagit tidigare. Detta ökar inte bara den känslomässiga kontakten och intimiteten, utan gör också att ni båda känner er mer avslappnade under sex.
  3. Prata om olika preventivmetoder. Det finns många olika metoder du kan prova - men kondomer ger dubbelt skydd, vilket innebär att du är skyddad mot både sexuellt överförbara infektioner och graviditet.

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen lika rättigheter under sex?

Läs nu

Kondomer och glidmedel: så här går sex som ett urverk

Läs nu