Skip to main content

Pillret - verkligen rätt sätt att uppnå jämställdhet i sexlivet?

När det första p-pillret kom ut på marknaden på 1960-talet blev det snabbt en symbol för kvinnors självbestämmande och jämställdhet. För äntligen kunde hon helt oberoende av sin man bestämma om hon ville ha barn eller inte. I det avseendet är det en bra sak. Men det som en gång började som ett befriande slag sätter många kvinnor under press idag: när hormonella ingrepp plötsligt inte längre känns som självbestämmande alls och det inte finns några verkliga alternativ.

Varför det lönar sig för både kvinnor och män att äntligen förändra något och tänka på preventivmedel tillsammans i framtiden:

Är preventivmedel en kvinnosak?

Eftersom p-piller är ett av de säkraste och enklaste preventivmedlen har det på många håll blivit en självklarhet för kvinnor att förbereda sig på lämpligt sätt. Många män är förmodligen glada över detta, eftersom de kanske har haft erfarenheter av att kondomer (som använts felaktigt) har minskat känslan avsevärt eller till och med spruckit. Och om många unga kvinnor tar p-piller långt före sin första sexuella erfarenhet för att få sin akne under kontroll - vad kan det vara fel med det? Men bortsett från att kondom borde vara högsta prioritet i många situationer enbart på grund av smittskyddet: Är preventivmedel verkligen en kvinnosyssla? För även om pillret verkar så enkelt till en början har det också många nackdelar - från humörsvängningar till fysiska störningar och till att den sexuella lusten helt försvinner.

Ta dig tid att överväga alternativ.

Om du som kvinna eller din partner inte hör till de kvinnor som kan ta p-piller i många år utan biverkningar, eller om hormonella preventivmedel helt enkelt inte längre är ett alternativ, bör du ta dig lite tid att ta reda på alternativ. Tyvärr finns det ingen perfekt preventivmetod - alla har sina fördelar och nackdelar. Men det finns många alternativ och i slutändan måste var och en själv avgöra vad som passar bäst. Det är viktigt att du själv fattar beslut om allt som har med din kropp att göra. Förutom sterilisering och kondomer sker preventivmedel nästan uteslutande av kvinnan själv och innebär ibland betydande fysiska ingrepp (t.ex. kopparspiral eller tremånadersinjektion). Det viktigaste när det gäller preventivmedel är att du måste vara helt engagerad i din metod och känna dig bekväm med den.

Bestäm tillsammans vilken preventivmetod som ska användas

Att informera sig och bestämma tillsammans innebär att man tar ansvar för båda parter. Alla preventivmetoder har sina för- och nackdelar. Det som särskilt talar för kondomer är att många kvinnor återfinner sin libido efter att ha slutat med hormonella preventivmedel. En trevlig bieffekt som båda parter drar nytta av!

Silverkulan: att ta ansvar tillsammans

Det faktum att beslutet om den egna kroppen alltid ligger hos en själv utesluter naturligtvis inte gemensamma beslut. Det bästa är om ni båda känner er bekväma med den nya preventivmetoden och tar ansvar tillsammans. Här är det värt att tänka på kondomen igen. Här kan nämligen både kvinnan och mannen ta ledningen och båda är lika ansvariga för preventivmedel. Ni kan helt enkelt turas om att köpa dem och bestämma själva om ni ska gå till er lokala butik eller beställa dem på nätet - kostnaderna och den (lilla) ansträngningen fördelas på ett rättvist sätt. Framför allt behöver du inte besöka en läkare och du behöver inte göra något som du kanske är orolig för. När det gäller eventuella svårigheter med kondomer behöver du inte oroa dig: när du väl har hittat rätt kondomstorlek är de utbredda nackdelarna inget annat än ogrundade ursäkter. Allt passar perfekt och du kan njuta av intensivt och säkert sex.

Kombinera preventivmetoder på ett skickligt sätt - t.ex. NFP + kondom.

Naturligtvis kan du också kombinera olika preventivmetoder. Naturlig familjeplanering (NFP) är till exempel ett spännande koncept där en kvinna kan veta ungefär när hon har ägglossning genom att titta på kroppens signaler. För att göra detta mäter hon sin kroppstemperatur varje morgon och det så kallade cervixslemmet flera gånger om dagen. På lång sikt resulterar detta i ett månatligt fönster på 12-14 dagar runt den fertila fasen, då det är viktigt att använda kondom som preventivmedel. Övriga dagar kan du klara dig utan ytterligare preventivmedel. En kondom är naturligtvis fortfarande lämplig för att skydda mot sjukdomar - det är därför NFP är särskilt lämplig för sex i långvariga förhållanden. Om den utförs med absolut noggrannhet anses NFP vara lika säkert som p-piller. Innan du försöker med denna eller andra metoder bör du dock alltid informera dig i detalj om riskerna, så att du alltid är på den säkra sidan.

Äntligen kan du njuta av bra sex igen

Om du har tagit p-piller och nu byter till en annan preventivmetod kommer det förmodligen att märkas - på ett mycket positivt sätt. Många kvinnor återupptäcker plötsligt sin libido och känner en sexlust som de helt glömt bort. Det kan till och med ge er ett helt nytt liv i ert förhållande, som ni gärna får ta med er. Du förtjänar trots allt bra sex. Jämlikhet och delat ansvar kan vara extremt sexigt.

Mister Size
Fler artiklar

Gör mer av det - med sexfantasier i din egen huvudbiograf.

Läs nu

En som inte är likadan - vad de olika penisformerna handlar om

Läs nu

Har människor mindre sex i dag?

Läs nu