Skip to main content

Har människor mindre sex i dag?

I slutet av 2018 var det mycket uppståndelse kring rapporten "The Sex Recession" i tidningen The Atlantic. Enligt nya studier har de yngre generationerna i USA mindre sex än deras föräldrar i samma ålder. Detta stämmer inte riktigt med det faktum att vi omges av ämnet sex hela tiden i dag - vare sig i filmer, böcker eller på andra ställen. Och det har blivit mycket lättare att hantera det. Det är okej att prata öppet om sex (tack och lov!). Serier som "Sex Education" eller poddar som "Oh, Baby" är inte bara underhållande utan ger också värdefulla tips för ett tillfredsställande sexliv. Och även om vi inte nödvändigtvis pratar om BDSM med våra föräldrar vid middagsbordet finns det allt färre tabun. Och parallellt med detta finns det många fler möjligheter att ta reda på och följa personliga passioner - utan att katapultera sig själv i den sociala marginalen. Sex har blivit ett trendigt ämne, helt socialt acceptabelt och modernt. Hur kommer det sig då att unga människor har mindre sex? Har vi helt enkelt blivit avtrubbade?

Karriärstress, känsla av otillräcklighet och mindre engagemang - orsaker till mindre sex

I en undersökning från 1991 hade cirka 54 procent av gymnasieeleverna redan haft sexuella erfarenheter - 2015 var det drygt 41 procent. Och den genomsnittliga vuxna hade sex endast 54 gånger per år 2014, jämfört med 62 mysiga tillfällen i slutet av 90-talet. Den har förmodligen till och med blivit något mindre under de senaste åren ...

I Tyskland ser det lite annorlunda ut i detalj, men trenderna är likartade: studien "Freizeit Monitor 2019" har till exempel just avslöjat att andelen tyskar som har sex minst en gång i månaden har minskat med 4 % sedan 2014. Inte ens en tredjedel av tyskarna (30 %) har sex minst en gång i veckan. Bland unga vuxna finns det åtminstone några fler (40 %) - men de är inte särskilt många.

Orsakerna till det minskande sexlivet är många och kan bara gissas: För det första utsätts unga människor i dag för mycket större stress på grund av sin karriär, vilket innebär att romantiska relationer snabbt hamnar i skymundan. Om detta förvärras av missnöje med den egna kroppen kan det vara ganska svårt att överhuvudtaget engagera sig i en annan person och komma på humör tillsammans. Och särskilt med alla perfekta Instagrambilder har det blivit så lätt att känna sig otillräcklig. Dessutom finns det en konstant brist på engagemang: dejtingappar gör valet stort - hur kan du binda dig, snälla? Detta återspeglas också i en studie som visar att omkring 60 procent av amerikanerna under 35 år inte lever i ett fast förhållande. Även om det fortfarande är paren vars sexliv statistiskt sett är mer aktivt.

Och sex finns i luften överallt - till och med för mycket sex?

Och det är förmodligen sant att vi också känner oss lite överväldigade av sexets allestädes närvarande och de höga förväntningar som ofta följer med det. Vi hör från alla håll hur bra sex kan vara. Men vad händer om vi själva inte klarar det så bra? Och känner oss dåliga efteråt för att vi inte kan hänga med? När det gäller öppenhet "pratar vi mycket om sex, men inte om det sex vi själva har", som journalisten och "upplysaren" Kristina Weitkamp ganska träffande uttrycker det i en intervju. Och det vi pratar om gör oss osäkra. Det är inte konstigt att saker och ting går fel oftare eller att vi helt enkelt inte känner för att ha sex när tillfälle ges. Särskilt när vi först måste ta itu med en (ännu) okänd motpart. I allmänhet verkar det som om allt mer och mer händer i teorin: Du samlar ihop tändstickor, pratar lite - men ett riktigt möte och allt efter det händer inte så ofta. Det är synd på något sätt. Eller hur?

Vad hjälper när jag vill ha mer sex? - 5 konkreta tips

Och nu? Ska vi bara acceptera utvecklingen eller kan vi göra något själva om vi hellre vill ha mer sex? Vi är naturligtvis för det senare - och har därför fem grundläggande tips för dig som vill ge mer utrymme för sex i ditt liv i framtiden:

1. Inte alltid välja den enklaste vägen ut.

Vi väljer ofta den enkla vägen ut: en matchning och en lovande chatt, men sedan fegar vi ur inför det avgörande steget till en riktig dejt. Eller så föredrar vi att tillfredsställa oss själva eftersom det är lättare än att engagera oss i en situation där vi känner oss osäkra. Det är över nu. I framtiden ska du bara lämna den enkla vägen ut och ta ett djärvt steg framåt. Om det visar sig vara ett misslyckande kan du alltid sätta ett kryss på det och gå vidare till nästa försök.

2. Låt dig inte fördjupas i de många möjligheterna.

Visst, valet är stort och det är otroligt svårt att bestämma sig. Vill du hellre satsa på den heta Joyclubbekanta, den smarta studiekamraten från universitetet eller den där killen som verkar förstå oss så perfekt efter att ha chattat några gånger? Du blir snabbt förvirrad av alla möjligheter och i ett chocktillstånd föredrar du att inte engagera dig i någon av dem. Det är bäst att du sätter stopp för det också - helst genom att koncentrera dig på en person i taget. Om du är osäker kan du fortfarande träffa andra när den nuvarande bekantskapen är över. För övrigt är detta bara rättvist mot andra människor. Eller vill du vara en av många?

3. Tillåta mer närhet och engagera sig i varandra

Om varje romantiskt möte inte är något halvt och inget helt, eftersom vi är rädda för att engagera oss, påverkar detta naturligtvis också vårt sexliv. Även om vi säger att vi är avslappnade finns det ofta en osynlig mur mellan oss. En skyddsmur som ska skydda oss från besvikelser, till exempel. Det är bara det att många bra saker kan gå förlorade på grund av detta och att verklig närhet ibland blir en konst. Det är därför: Om ett möte i princip känns bra kan ni tillåta mer närhet med tiden och på så sätt ge er själva chansen att göra mer av det. Detta har vanligtvis en ganska positiv effekt på ditt sexliv.

Och om det går fel, går det fel. Då kan du säga till dig själv att du försökte, och så småningom kommer ett lovande möte att ske någon annanstans.

4. Blockera stressfaktorer - skapa tid för avkoppling

Det finns knappast någon större lustdödare än stress - och den är numera allestädes närvarande. För att inte låta den förstöra ditt sexliv bör du medvetet skapa (tids)rum där stress inte kan komma in. Oavsett vad du tänker på kan du ta itu med det senare. Under din välförtjänta ledighet är det avkoppling som gäller - även i form av ett litet, trevligt äventyr.

Ett bra sätt att lära sig att "stänga av" är meditation. Försök bara. Eller börja dina smekningar med en liten massage medan du lyssnar på avslappnande musik ...

5. Prata om sex och dina egna behov - både på dejter och i relationer.

Sex blir oftast först riktigt bra när ni känner till era sexuella behov och de små hemligheterna som ni använder för att få varandra att tända till. Detta kräver naturligtvis öppenhet och ett visst mått av förtroende. Men även om det ibland kan kännas ganska konstigt att prata om sina egna erotiska önskningar finns det egentligen inget att vara rädd för. Du kanske inte alltid har en perfekt matchning. Men det kan vara ganska häftigt att prova nya saker tillsammans och sedan känna hur du för din partner till helt nya höjder.

Naturligtvis bör du alltid medvetet bestämma vem du vill dela dina mest intima önskningar med. Beroende på situationen kan det dock vara värt att göra detta under de första träffarna. Vem vet vilka möjligheter som kommer att uppstå då ...

 

Ha kul med våra tips! Låt oss veta om de hjälper dig. Och om du själv har några insidertips är det bara att höra av dig till oss! För övrigt innehöll artikeln i Atlantic också en del goda nyheter: Nämligen att äldre människor fortfarande är ganska aktiva i dag. Så om du inte har mycket sex när du är ung kan du alltid komma ikapp senare.

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen rätt sätt att uppnå jämställdhet i sexlivet?

Läs nu

Kondomer och glidmedel - så att sexet går som på räls

Läs nu