Skip to main content

Kondomer i förhållandet - lustdödare eller ett måste?

Du kanske vet hur det är: efter en hektisk dag når du äntligen en punkt där du kan lämna vardagen bakom dig för en stund. Ni kommer närmare varandra - kanske har ni till och med gjort det lite romantiskt med levande ljus och musik. (Eller vad som helst som får dig på humör.) Allt känns bra, med den där förväntansfulla pirret. Och med en busig blick skulle du nu kunna gå vidare till den heta delen av kvällen ... om det inte vore för det irriterande avbrottet för att sätta på kondomen ....

Kondomer anses allmänt vara en lustdödare. Också och särskilt i förhållanden, där oron för smitta vid en viss tidpunkt är över och endast preventivmedel spelar en roll. Så varför inte bara göra det utan dem för att göra sexet mer behagligt? Det är enkelt: det finns ofta goda skäl för kondomer som du definitivt bör ha i åtanke. Och sex med kondom kan vara lika bra om du gör det rätt. Du kan läsa mer här på bara några minuter av din lästid:

När är kondomer användbara i ett förhållande?

Naturligtvis är det oftast lättare och trevligare utan kondom om det inte finns någon anledning att använda en kondom. Men i många situationer är kondomer verkligen vettiga och det bästa alternativet. Till exempel i följande fyra fall:

Om du vill undvika hormonella preventivmedel.

Om hon tar p-piller eller något annat hormonellt preventivmedel behöver du naturligtvis inga kondomer - om du inte vill vara på den säkra sidan också. Men det finns goda skäl att undvika hormoner helt och hållet. För många kvinnor får pillret förr eller senare starka biverkningar och lusten till sex kan också minska avsevärt. I sådana fall är kondomer det perfekta sättet att njuta av de stunder ni tillbringar tillsammans igen. Och de är det bästa sättet att verkligen ta ansvar för preventivmedel som ett team. (Förresten fungerar detta även i kombination med NFP. Du kan då lämna kondomerna åt sidan, åtminstone ett tag).

Skydd mot sjukdomar

Om du vill vara på den säkra sidan när det gäller sjukdomar är kondomer det absolut bästa skyddet. Detta gäller många sexuellt överförbara sjukdomar, men även infektioner i urinblåsan eller prostatan, så att ni inte smittar varandra.

Under analsex

Om du har analsex, glöm inte att använda kondom. Annars kan det vara ganska obehagligt för mannen om bakterier kommer in i urinröret och leder till urinblåsa och/eller prostatainfektion. Det finns knappast någon bättre anledning att använda kondomer i ett förhållande.

Om du inte vill "leka".

Kondomer har en stor fördel som ofta glöms bort: De gör sex mycket "renare". Så om du vill skona den nya soffan eller bilsätena är det bästa sättet att använda kondom. Detta gäller förstås också om du plötsligt får lust att ha sex utomhus när du är ute och reser.

Det kändes som om jag inte hade någon kondom på mig.

Beställ ett provningspaket

Varför du inte plötsligt ska sluta använda kondomer i ditt förhållande

I förhållanden är det ofta så att vi helt enkelt lämnar kondomerna ute någon gång. Vi känner ju varandra mycket bättre vid det här laget och oron för sjukdomar etc. har snabbt försvunnit. Men var försiktig: bara för att ni litar på varandra betyder det inte automatiskt att ni är säkra. Därför är det bäst att göra ett test tillsammans (t.ex. hiv) för att vara säker. Då har ni båda en bättre känsla och kan fortfarande bestämma om ni vill använda kondomer av andra skäl eller inte.

Är kondomer verkligen en lustdödare?

Är kondomer verkligen en lustdödare? Alla som någonsin har haft en dålig erfarenhet av kondomer kommer naturligtvis omedelbart att säga: Ja, absolut! Men vänta lite: i de flesta fall är det inte kondomen i sig som är lustmördaren, utan den görs bara till en fiende, medan orsakerna egentligen ligger någon annanstans. De tre största lustdödarna är faktiskt:

1. kondomen passar inte. Om kondomen är för liten eller för stor känns det som om du försöker få en tråd genom ett nålsöga med vantar på händerna. Det är inte konstigt att de heta känslorna snabbt är över. Se därför till att du köper kondomer i rätt storlek. Det bästa sättet att göra detta är att mäta i förväg och/eller beställa rätt provförpackning.

2. Fel teknik för att sätta på kondom Låt oss vara ärliga: Vem av oss lärde sig verkligen att sätta på kondom med den perfekta tekniken under sexundervisningen? Det är en av de saker som vi aldrig får lära oss ordentligt. Därför är det helt normalt att den personliga tekniken är lite bristfällig och att det ökända "kondomögonblicket" blir ett irriterande avbrott. Men oroa dig inte: du hittar detaljerade instruktioner och coola tips i vår blogg. Och med rätt storlek är det faktiskt ganska enkelt och kan göras på några sekunder.

3. ditt huvud har lagrat kondomen som en lustdödare. Vårt sinne spelar en stor roll för sex och negativa tankar kan förstöra de bästa stunderna. Därför är det viktigt att du själv avgör om något är bra eller dåligt. Istället för att se kondomen som en njutningsdödare bör du se den som ett verktyg som ger dig en trygg känsla. Och med det, möjligheten att släppa loss helt och hållet under sex. På så sätt blir det något vackert att ta på sig den och det ökar snarare din njutning.

När du har eliminerat dessa tre lustdödare blir kondomen snabbt en naturlig följeslagare i ditt sexliv. Efter ett tag kommer du förmodligen knappt att märka det - eftersom rätt kondom sitter perfekt och knappt märks om du inte koncentrerar dig på den. Det lilla avbrottet kommer snart inte längre att kännas som ett avbrott. Det känns som att det är på väg att bli ännu mer intensivt ;-)

Njut av sex i alla led - även och särskilt med kondom.

Som du kan se är kondomer inte de njutningsdödare de ofta framställs som. Tvärtom, de gör sexet ännu bättre och enklare om du använder dem på rätt sätt. Bestäm dig därför för om du vill använda kondomer i ditt förhållande och av vilka skäl. Och låt det sedan gå loss! Du kan gå ett steg längre genom att göra det till en gemensam ritual att sätta på kondomen. Fira ögonblicket och använd det för att göra varandra heta. Till exempel genom att sätta på kondomen på ett förföriskt sätt - kanske till och med med hennes mun. Du kommer att få se: Med en positiv attityd kommer sex med kondom att bli mycket roligare i framtiden!

 

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen lika rättigheter under sex?

Läs nu

Kondomer och glidmedel: så här går sex som ett urverk

Läs nu