Skip to main content

Finns det temperaturer som är farliga för kondomer?

Hur tål kondomer värme och kyla? Vad händer om kondomer har förvarats för varmt på sommaren eller för kallt på vintern? I den här artikeln får du veta allt om rätt temperaturer för kondomer.

Kondomer på sommaren

I princip bör kondomer endast förvaras vid temperaturer upp till högst 30 °C under en längre tid, vilket naturligtvis kan vara en utmaning under högsommaren. Du bör inte heller förvara kondomer i direkt solljus under långa perioder. Kortvarig förvaring i 3-4 dagar i extrem värme på upp till 40 °C, t.ex. under transport med post, i bilen eller på en packstation, är dock möjlig utan problem. Så även på sommaren kan du beställa kondomer online eller ta dem med dig på resan utan att behöva oroa dig. Om det blir en långvarig värmebölja och din lägenhet till exempel ligger under tak och blir mer som en inkubator, kan du också förvara dina kondomer i kylskåpet, eftersom det inte skadar dem.

Om kondomer förvaras för länge i gassande sol eller värme blir latexen med tiden allt sprödare och kan rivas snabbare. Om du har lämnat kondomer i bilens handskfack under en längre tid på sommaren är det bättre att inte använda dem igen. Din plånbok eller handväska är inte heller ett bra ställe att förvara kondomer på, eftersom de ofta blir väldigt varma på sommaren.

Förresten: P-piller har också ett temperaturproblem på sommaren. De bör inte heller förvaras över 30 grader Celsius, eftersom p-pillrets effekt som preventivmedel annars kan gå förlorad.

Kondomer på vintern

Kan kondomer tåla frost? Ja, det kan de. Låga temperaturer och till och med frost skadar inte kondomer på något sätt. Kondomernas hållbarhet påverkas varken negativt eller positivt. Utgångsdatumet är fortfarande giltigt enligt vad som anges på förpackningen, även om dina kondomer ligger frysta i flera dagar på vintern, till exempel för att du beställt dem på nätet.

Slutsats - hur ska kondomer förvaras?

Förvara kondomerna på ett svalt, torrt ställe, utom för ljus; kondomförpackningarna skyddar bra mot ljus. Vid normala temperaturer under 30 grader Celsius har du inget att oroa dig för. Om en värmebölja är på gång och din lägenhet är för varm under en längre tid kan du använda kylskåpet. Kortvariga perioder av högre värme under transport skadar dock inte kondomen.

Ytterligare frågor om Mister Size kondomer finns i våra vanliga frågor och svar:

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen rätt sätt att uppnå jämställdhet i sexlivet?

Läs nu

Kondomer och glidmedel - så att sexet går som på räls

Läs nu