Skip to main content

Att sätta på kondomen på rätt sätt: Hur man gör rätt första gången och de största misstagen

Att sätta på kondomen på rätt sätt är den viktigaste, men ofta också den mest irriterande delen av sexet, eftersom det alltid blir en dum paus.

Den här guiden hjälper dig att sätta på kondomen perfekt på bara några sekunder, känna igen problem och undvika de största misstagen.

Vi har också tips på hur du kan göra det hela ännu vackrare och till och med erotiskt för er båda.

Läs igenom instruktionerna noggrant så är du säker på att få jobbet gjort.

Att sätta på en kondom på rätt sätt - steg-för-steg-instruktioner

Med dessa sex steg kan du och din partner vara på den säkra sidan och det blir lätt att sätta på en kondom. I den här guiden kommer vi att diskutera förhuden i steg 4. Om du är omskuren kan du naturligtvis hoppa över det här steget.

1. Följ instruktionerna i paketet.

Även om du har läst igenom instruktionerna för att sätta på en kondom här kan du alltid läsa instruktionerna i kondompaketet om du är osäker. Där hittar du all information du behöver för att sätta på kondomen på rätt sätt.

2. Rivning av kondompaketet

När du har kondompaketet i handen kan du helt enkelt riva upp det för hand längs den tandade sidan. Om det inte fungerar så bra i ett hörn hjälper det ofta att testa ett annat hörn.

Det är mycket viktigt att du aldrig använder saxar, knivar, tänder eller andra vassa eller spetsiga föremål för att öppna förpackningen.

Detta kan skada kondomen utan att du märker det.

3. Ta ut kondomen och håll den på rätt sätt

När du har öppnat förpackningen kan du ta ut kondomen.

Innan du tar ut den ska du se till att dina fingrar är rena och fria från sperma eller droppar av njutning.

Om du har haft kontakt med kondomen kan din partner bli gravid trots kondomen.

För att kontrollera om du håller kondomen rätt kan du hålla den i spetsen och dra mycket lätt i kondomens yttre ring.

Om den yttre ringen bildar en liten kant är den rättvänd. Om du har en kontinuerlig yta och inte kan dra ner ringen längre ner är det fel.

4. Dra tillbaka förhuden om du har en.

Om du har en förhud är det nu dags att dra tillbaka den så långt som möjligt med en hand. Din partner kan också hjälpa dig med en eller två händer. Det hjälper dig också att behålla din erektion och gör det lite roligare.

5. Sitta upp och rulla ner

Nästan framme! Håll nu kondomen som en liten hatt på penisens spets medan du håller den i spetsen. Det bästa sättet att göra detta är att använda tummen och pekfingret.

Se till att det inte finns någon luft i spetsen, eftersom det kan öka risken för att kondomen spricker när du tar på den.

När luften är ute och förhuden är tillbaka kan du rulla ut kondomen så långt som möjligt. Den ska täcka hela penisens skaft, ända ner till basen.

6. ha roligt

Kondomen är på, luften är ute ur spetsen och kondomen är tät? Bra, det är så man använder en kondom på rätt sätt, nu är ni redo för några underbara stunder tillsammans.

Om det inte går så smidigt är det bäst att ta med lite smörjmedel. Det kommer inte bara att kännas bättre för er båda, utan också skydda kondomen från att skadas av för mycket friktion.

Här kan du läsa om vilka smörjmedel som är särskilt bra eller inte alls.

De vanligaste problemen med att sätta på en kondom

Kondomen sätts på fel håll

Om du råkar sätta på kondomen på fel sätt ska du alltid använda en ny kondom om du redan har haft kontakt med penisspetsen.

Detta är viktigt eftersom det annars kan finnas spermadroppar på kondomens utsida, vilket kan göra din partner gravid.

Kondomen är svår att rulla ut eller rullas ut endast delvis.

Om kondomen är svår att rulla ut, inte alls går att rulla ut, eller om du bara kan rulla ut den delvis, finns det två möjliga orsaker:

1. du har satt på kondomen på fel sätt 2. du har fel kondomstorlek och försöker rulla upp en för liten kondom.

I det första fallet ska du använda en ny kondom enligt beskrivningen ovan. I fall 2 rekommenderar vi att du kontrollerar kondomstorleken senast före nästa gång du har sex.

Att använda rätt kondomstorlek gör det inte bara lättare att rulla ut kondomen, utan ökar också din säkerhet och förbättrar din känsla under sex.

Här hittar du information och verktyg som hjälper dig att bestämma din kondomstorlek.

Erektionen försvinner efter att ha tagit på sig kondom

Om du tar på dig kondomen och kort därefter tappar erektionen eller inte längre kan hålla den ordentligt kan det också vara ett tecken på att kondomen är för liten.

Därför rekommenderar vi att du mäter en gång.

Om kondomen är för stor

Om kondomen är för stor kan den glida av lätt, inte sitta tillräckligt hårt och därför inte ge något skydd mot oönskade graviditeter eller könssjukdomar.

Därför ska du alltid se till att du har rätt kondomstorlek.

No-gos när du tar på dig kondomen - misstag i tillämpningen som du bör undvika

För att undvika obehagliga överraskningar finns det några saker som du bör undvika till varje pris. De flesta av dessa saker kanske låter självklara för dig, men du får inte glömma dem:

Gamla och skadade kondomer

Kondomer med utgångsdatum, kondomer som har klämts i plånboken eller lämnats i värmen för länge etc. hör inte hemma över din penis, utan i restavfallet.

Innan du sätter kondomen över penis ska du kontrollera att förpackningen och kondomen är oskadade. Om det fortfarande finns luft i förpackningen som kan pressas ut bör du också göra dig av med kondomen.

Massageolja och feta smörjmedel

Kondomer hatar fett! När de kombineras med olja, vaselin, smör etc. blir de porösa och löser sig på nolltid.

Det är därför du bör vara försiktig när du masserar innan du har sex, eftersom du vanligtvis fortfarande har olja på händerna och kroppen efteråt. Detsamma gäller om du har smörjt in händerna i förväg. Du hittar mer information om detta i vår guide om smörjmedel och kondomer!

Kondomstorleken är för liten eller för stor

Att ha sex med en kondom som inte passar kan snabbt ge bakslag. Den passar inte riktigt, kan bara tas på med våld, spricker lättare och du känner mindre.

För att inte tala om risken för könssjukdomar och oönskade graviditeter. Därför ska du alltid använda rätt kondomstorlek.

Börjar utan erfarenhet

Om du aldrig har tagit på dig en kondom tidigare kan det hjälpa mycket att öva på dig själv några gånger. På så sätt får du mer träning, vilket kan vara till stor hjälp när det är som viktigast.

Du kommer inte bara att bli mer självsäker, du kommer också att få det gjort snabbare och se bättre ut överlag.

Om din partner är mer erfaren kan han eller hon göra täckningen åt dig.

Du ska bara göra speciella saker som att sätta på kondomen med munnen om din partner verkligen vet hur man gör det och kan göra det utan risk för dig.

Droppar av lust och sperma på kondomen

Om du får droppar av lust eller sperma på fingrarna och rör vid kondomens utsida är skyddet borta.

Därför är det viktigt att hålla händerna rena.

Om du är osäker, tvätta händerna kort. Och om något går fel, använd bara en ny kondom.

Använd kondomer mer än en gång

När du har satt en kondom på din penis måste du göra dig av med den. Det spelar ingen roll om du har ejakulerat eller inte.

När kondomen är öppen måste den användas eller kasseras.

Oplanerat analsex

Om du vill gå in genom bakdörren måste du vara ordentligt förberedd, använda en lämplig kondom och tillräckligt med smörjmedel.

Annars blir det inte bara smärtsamt och kanske det sista äventyret av det här slaget - det finns också en stor risk att kondomen går sönder på grund av friktionen.

Och det är något du vill undvika till varje pris. Förbered dig väl och låt oss sedan gå in för den pirrande upplevelsen.

Slutsats - Att använda kondomer på rätt sätt

Särskilt de första gångerna kan det vara svårt att sätta på kondomen ordentligt och snabbt, vilket nästan alltid leder till en liten paus.

Men det betyder inte att du måste låta det störa dig. Istället kan ni medvetet integrera kondomanvändningen i förspelet genom att fira det som ett speciellt ögonblick.

Din partner kan till exempel sätta på den med handen eller munnen och förbereda "honom eller henne" för sex. På så sätt kan du förvandla en lustdödare till en erotisk ritual som gör dig ännu mer upphetsad.

Slutligen vill vi råda dig att ta reda på din kondomstorlek för att se till att du är optimalt skyddad och har så roligt som möjligt.

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen lika rättigheter under sex?

Läs nu

Kondomer och glidmedel: så här går sex som ett urverk

Läs nu