Skip to main content

Hur kan du skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar (STI/STD)?

Kondomer är för närvarande det enda effektiva skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar (STD) och infektioner (STI), såsom klamydia, HPV och hiv, för både män och kvinnor. För att skyddet ska fungera optimalt och för att inte nöjet och känslan ska bli lidande är kondomer i rätt storlek bäst lämpade. Lämpliga kondomer glider mindre ofta av och snörar samtidigt inte in, så att skoj och skydd inte är en motsättning utan går hand i hand.

Vad är sexuellt överförbara sjukdomar?

Sexuellt överförbara sjukdomar är sjukdomar som kan överföras vid oskyddat samlag. De kan ha olika orsaker och härstamma från bakterier, virus, svampar eller till och med parasiter.

De olika typerna av sexuellt överförbara sjukdomar

Virus:

  • HIV, som kan leda till aids
  • Humant papillomvirus (HPV), som bland annat kan leda till livmoderhalscancer.
  • Hepatit A, B eller C
  • Genital herpes
  • Cytomegalovirus

Bakterier:

  • Syfilis
  • Gonorré
  • Ulcus molle
  • Bakteriell vaginos
  • Klamydia
  • Diarré (kan överföras genom oralsex om du är sjuk).

Svampar:

Parasiter:

Varför är det så viktigt att skydda sig mot könssjukdomar?

Under de senaste åren har könssjukdomar tyvärr ökat igen. I vissa fall sker detta helt obemärkt, eftersom du även utan symptom kan smittas av vissa sjukdomar. Enligt en studie från Institut Pasteurs kommer antalet fall av könssjukdomar i Frankrike att öka med cirka 30 procent under 2020 och 2021. Ungdomar är särskilt drabbade.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar är särskilt viktigt när det gäller:

  • ett nytt partnerskap
  • med flera partner eller utan fast relation
  • utanför ett stabilt och förtroendefullt förhållande
  • byte av partner

Finns det inte andra sätt att skydda sig än att använda kondom?

Ja, det finns det, och i dag finns det vaccinationer mot vissa sjukdomar som hepatit B eller humant papillomvirus (HPV), som kan orsaka livmoderhalscancer. Dessa vaccinationer skyddar dock endast mot dessa specifika virus och inte mot andra patogener. Om du har en ny partner och inte vill ta några risker är det enda säkra skyddet en lämplig kondom. Alternativt kan du försöka utesluta risken genom att testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar, men det kan vara dyrt och tidskrävande. Testerna kan göras hos läkaren eller, när det gäller vissa sjukdomar som hiv, klamydia, syfilis eller gonorré, även hos leverantörer som S.A.M Health, som erbjuder diskreta tester i hemmet tillsammans med ett laboratorium och andra partner.

För kvinnor och lesbiska par finns det förutom kondomer även möjlighet att skydda sig mot överföring av könssjukdomar med slickdukar eller en särskild kvinnokondom.

Vem kan hjälpa mig om jag har en könssjukdom?

Om du misstänker att du är smittad eller har en sjukdom ska du alltid kontakta din läkare. Ofta kan även urologer eller gynekologer hjälpa dig, förutom din husläkare. Undvik oskyddat samlag även om du misstänker en könssjukdom och informera din partner om dina misstankar i förväg.

Slutsats: Kondomer är det bästa skyddet mot könssjukdomar.

För att du ska kunna njuta av sex med din partner utan att vara orolig och med bästa möjliga skydd bör du alltid använda kondomer i rätt storlek. Detta är det enda sättet att få bästa möjliga säkerhet och samtidigt en bekymmersfri känsla under sex. Lämpliga kondomer glider inte av och drar inte ihop sig. De garanterar därför bästa möjliga känsla under samlag och bästa möjliga säkerhet.

Köp matchande kondomer nu

Mister Size
Fler artiklar

Att sätta på kondom på rätt sätt - hur du gör det utan att det blir irriterande

Läs nu

Vänskap+, mingel, öppna förhållanden och polygami - vad är det med moderna relationsmodeller?

Läs nu

Oavsett hur stor eller liten - jag älskar min penis

Läs nu