Skip to main content

Att ha sex för första gången: Tips och information för att göra det vackert

Har du en pojkvän eller flickvän och kan snart få din första gång eller vill du bara veta mer? Då hittar du de bästa tipsen och informationen om vad du ska tänka på och vad du ska tänka på i den här artikeln.

Är du verkligen redo för din första gång?

Du bör definitivt ställa den frågan till dig själv och henne innan något händer!

Ingen press!

Du bör aldrig göra något eller låta någon göra något som du inte vill göra eller som du inte är redo för. Det är helt okej om du inte är redo för sex.

Ta den tid du behöver, även om du känner att alla dina vänner redan har haft sex. Ju mindre press du lägger på dig själv, desto större är chansen att din första gång med någon blir en trevlig och rolig upplevelse.

Vilken är genomsnittsåldern för första gången sex i Tyskland?

I genomsnitt har de flesta tonåringar i Tyskland sin första gång när de är 17,2 år gamla. För flickor är den 17,0 år och för pojkar lite senare, 17,4 år. Det är intressant att notera att genomsnittsåldern för första gången har ökat under de senaste åren. År 1998 hade 29 % av de 15-åriga flickorna och 10 % av de 14-åriga pojkarna redan upplevt sin första gång.

Genomsnittlig ålder för flickor som har sin första gång i Tyskland

Nedan hittar du en kort lista över hur gamla flickorna är och hur många av dem som redan har haft sex:

 • Flickor vid 14 års ålder: Ungefär 2 till 4 %
 • Flickor i åldern 15 år: Ungefär 9-13 %
 • Flickor i åldern 16 år: Ungefär 26 till 35
 • Flickor vid 17 år: Omkring 37 till 69 %

31-63 procent av flickorna har sex för första gången när de är 18 år eller senare.

Genomsnittsåldern för pojkar som har sex för första gången i Tyskland

Nedan hittar du en kort lista med pojkarna i olika åldrar och hur många av dem som redan har haft sex:

 • Pojkar på 14 år: Ungefär 3 till 6 %
 • Pojkar i åldern 15 år: Ungefär 10 till 21 %
 • Pojkar i åldern 16 år: Ungefär 35 till 37 %
 • Pojkar vid 17 år: Cirka 59-64 %

36-41 procent av pojkarna har sex för första gången vid 18 års ålder eller senare.

Hur du förbereder dig för första gången du har sex

För att din första gång med någon ska bli så rolig som möjligt, finns det några saker du bör göra innan du har sex.

Prata om preventivmedel

Det är otroligt viktigt att prata om preventivmedel innan ni har sex, eftersom ni vill förebygga graviditet och könssjukdomar.

Var tydlig med vilken preventivmetod som används för kvinnor eller män.

Att prata om könssjukdomar

Den här frågan är särskilt viktig om din partner har haft sex tidigare. Fråga om kondomer har använts. Om inte, bör du fråga om din partner har testats för könssjukdomar efteråt.

Om så inte är fallet bör du definitivt använda kondom!

Att välja kondomstorlek och köpa kondomer

Oavsett om din partner har haft sex tidigare eller inte rekommenderar vi att du alltid använder en kondom i rätt storlek. Det skyddar dig mot könssjukdomar och graviditet, och om du är en pojke kan det också hjälpa dig att hålla längre och ha roligare.

Rätt kondomstorlek skyddar dig dessutom från att kondomen glider av eller spricker.

Det skyddar dig också mot partners som ljugit för dig om andra preventivmetoder eller könssjukdomar.

Hitta din perfekta kondomstorlek i 4 enkla steg

Användning av kondomer på rätt sätt

När du har hittat rätt kondomstorlek måste du använda den på rätt sätt.

Här kan du läsa om hur du tar på dig en kondom på rätt sätt.

Om du läser igenom detta kan du sätta på den snabbare och komma till den roliga delen.

Valfritt: Välj och köp smörjmedel

Smörjmedel kan hjälpa tjejer om de inte blir tillräckligt blöta på grund av nervositet eller i allmänhet och det inte känns bra som ett resultat. Det kommer också att kännas bättre för pojkarna om allt flyter på bra.

Läs vidare här för att få veta mer om smörjmedel.

Om du är bög (eller inte) och vill prova analsex för första gången är smörjmedel särskilt viktigt. Utöver det finns det några fler saker som du måste tänka på för att analsex ska bli riktigt bra.

Läs här för att ta reda på hur analsex fungerar första gången.

Hur fungerar den första gången?

Introducera första gången

Ni har förmodligen redan kramats, kyssts och kanske till och med smekt och utforskat varandras kroppar med era händer. Eller kanske har ni redan brottats med varandra på ett lekfullt sätt. På samma sätt kan du ta initiativ till sex för första gången. När du har börjat smeka kan du föra händerna under din partners kläder.

Avklädning och förspel

Börja med överkroppen och klä av dig bit för bit. Ni kan göra detta själva eller kanske tillsammans om det känns rätt. Däremellan kan ni kyssas, kramas och prata.

Under förspelet kan ni kyssa, smeka och massera varandras kroppar. Kanske kan du också ta penis i munnen eller slicka på slidan. Allt som känns bra och som ni båda är överens om är tillåtet.

Du vet att din kropp är redo för mer när din vagina är våt eller din penis är hård. Båda bör vara uppfyllda innan du går vidare.

Sätta på en kondom

Hon är våt, han är hård och du vill ta nästa steg? Då är det dags att ta fram kondomen och sätta på den innan du går vidare.

Penetration med mera

Därefter kan pojken ligga ovanpå flickan eller flickan ovanpå pojken medan eller innan penis förs in i slidan. Ta god tid på dig och gå djupare steg för steg så att allt hinner anpassa sig till den nya situationen.

Sedan kan du röra höfterna så att penis rör sig in och ut. Det kan vara större eller mindre rörelser. Särskilt för flickor kan det vara trevligare om pojken stannar djupt och gnuggar mot slidan och klitoris med sitt blygdben.

Och sedan?

Under tiden bör ni prata med varandra och samordna er. Använd ord och fraser som:

 • Det är bra.
 • Fortsätt så här.
 • Fast
 • Försiktigt
 • Snabbare
 • Långsammare
 • Djupare
 • Inte så djupt
 • Prova så här ...

Det hjälper också att uppmärksamma den andra personens kropp. Ser det ut och känns det som hon eller han tycker om? Fortsätt sedan. Är du osäker? Fråga sedan.

Det är särskilt viktigt att få den andra personen att må bra, att få honom eller henne att känna sig trygg, älskad och uppskattad.

Strax före orgasmen kommer du förmodligen att känna någon slags stickande känsla i dina privata delar. Under orgasmen kan musklerna spänna sig mycket eller börja darra. Allt detta är helt normalt.

Om den ena personen får orgasm före den andra kan den andra personen fortsätta med munnen och fingrarna.

Och oroa dig inte om det inte riktigt fungerar, ju oftare du har sex, desto mer "normalt" och bättre blir det.

"Nej" och "Jag vill inte ha det här" är alltid ett alternativ.

Oavsett om det är första gången du har sex eller 100:e gången är den viktigaste grundregeln alltid att du ALLTID kan ändra dig.

"Nej" är alltid ett alternativ.

"Jag vill inte ha det här (längre)" är alltid ett alternativ.

Detta gäller både flickor och pojkar, du ska ALDRIG göra eller låta göra något mot din vilja, oavsett hur mycket du tycker om den andra personen.

Människor som inte accepterar "nej", "jag vill inte ha det här (längre)" eller andra sätt att säga det, eller som försöker övertala dig, bör inte ha sex!

Hur är det egentligen att ha sex för första gången och hur känns det?

Första gången du har sex kan vara ett fyrverkeri av känslor. Det kan vara otroligt konstigt och obekant, men också väldigt trevligt och behagligt. Det är viktigt att du alltid lyssnar på din kropp och tar dig tid.

Gör det ont första gången?

Det är en helt annan sak om det gör ont första gången. En del människor upplever en lätt smärta, andra inte.

För att allt ska gå så smidigt som möjligt bör du alltid se till att din vagina är fin och våt. Om den ännu inte är våt kan du förlänga förspelet lite längre eller använda ett vattenbaserat glidmedel.

Analsex ska också vara smärtfritt. Särskilt här bör du använda mycket smörjmedel.

Använd under inga omständigheter oljor eller feta smörjmedel eftersom de kan lösa upp kondomen och leda till infektioner.

Första gången kan vara riktigt konstigt

Allt som har med sex att göra kan vara jävligt konstigt de första gångerna. Om du och din partner är oerfarna kommer rörelserna att kännas obekanta och onaturliga.

Ni kanske inte kan börja eftersom ni båda är för nervösa. Detta är också helt normalt.

De känslor du upplever kan också vara svåra att kategorisera i början och kan till och med vara lite obehagliga. Det är alltid viktigt att lyssna på kroppen och dess signaler.

Om något gör ont eller om du inte gillar det kan du och din partner alltid prova något annat, sluta eller ta en paus.

Förresten, eftersom det kan vara så konstigt, kan skratt och prat om det hjälpa till att minska nervositet och ångest och se till att du har en bra tid, även om det kanske inte fungerar så bra.

Ovanliga lukter, smaker, former och färger.

Sexualundervisningen i skolan har lurat oss alla. Ingen vagina luktar, ser ut eller smakar likadant och detsamma gäller för penis.

Många vaginor har längre inre vulvala läppar, precis som vissa män har längre förhudar. Vissa vaginor eller penisar har en starkare lukt eller smak än andra.

Allt detta är helt normalt.

Hur känns sex?

Eftersom slidan och anus är täckta av slemhinnor kan du föra tungan eller ett finger längs insidan av kinden. Det är så sex känns.

Sex är inte som i porr

Galna positioner, att stoppa penis i munnen ända till basen, att ha sex i timmar utan paus, analsex utan förberedelser. Allt detta syns ofta i porr.

Verkligheten är mycket annorlunda. Många positioner i porrfilmer kan vara trevliga för filmen, men är inte bekväma för kvinnor eller män och känns inte bra.

Även många andra saker som analsex kräver mycket förberedelser, övning och framför allt smörjmedel för att undvika skador och smärta.

Vid riktigt sex pratas det mer, vanligtvis används bara några få ställningar, ibland skrattas det och ibland fungerar det bara inte riktigt eller är över väldigt snabbt. Sex är inte och ska inte vara en tävlingssport, utan något vackert och roligt för alla inblandade.

12 snabba tips och information om första gången du har sex

 1. Använd tungan, läpparna och händerna (inga tänder), eftersom slidan och penis är mycket känsliga.
 2. Om du inte vet vad du gör eller bör göra, använd munnen eller händerna.
 3. Ha en handduk eller näsdukar i närheten.
 4. Din partner kan rysa när han eller hon kommer.
 5. Gå till toaletten för att urinera efteråt för att undvika infektion.
 6. Du kanske kommer tidigare än du tror
 7. Du får inte komma första gången (även om du är en pojke).
 8. Det är tillåtet att skratta
 9. Det är viktigt att prata och säga hur du tycker om det, vad du gillar eller inte gillar.
 10. Är du inte tillräckligt hård eller våt än? Eller kom du snabbt? Hjälp med munnen och fingrarna
 11. Endast ett fåtal kvinnor får orgasm enbart genom penetration.
 12. Ha lite vatten eller annan dryck till hands om du blir törstig.

Slutsats: Att ha sex för första gången

Första gången du har sex med din partner kan det vara väldigt konstigt, obekant och kanske till och med lite skrämmande. Med rätt förberedelser, tillräckligt med tid och tålamod kan sex med någon för första gången fortfarande vara en fantastisk upplevelse.

Om du vill ha ett tillfredsställande kärleksliv måste du förstå en sak: Bra sex behöver inte vara perfekt. Läs artikeln nu för att få veta mer.

Mister Size
Fler artiklar

Att sätta på kondom på rätt sätt - hur du gör det utan att det blir irriterande

Läs nu

Vänskap+, mingel, öppna förhållanden och polygami - vad är det med moderna relationsmodeller?

Läs nu

Oavsett hur stor eller liten - jag älskar min penis

Läs nu