Skip to main content

Hur mycket sex är egentligen normalt?

Från daglig sex till att bara ha sex en gång i månaden - vi har svaret!

Frekvensen av sex minskar med åldern

Forskare vid Kinsey Institute vid Indiana University har undersökt frågan om hur ofta människor i olika åldersgrupper har sex. Kinseyinstitutet har arbetat med frågor om sexualitet och partnerskap i många år. I en omfattande studie fastställde de konkreta siffror för den genomsnittliga frekvensen av samlag. Det bör noteras att det inte gjordes någon skillnad på om deltagarna i studien var i ett fast förhållande eller om de var singlar.

Undersökningen gav följande resultat:

  • Mellan 18 och 29 år: I genomsnitt har personer i den här åldern sex 2,15 gånger i veckan, eller totalt cirka 112 gånger per år.
  • Mellan 30 och 39 år: Människor här har sex ungefär 1,65 gånger i veckan, eller totalt 86 gånger per år.
  • Från40 års ålder: Från 40 års ålder har man sex ungefär 69 gånger per år, eller i genomsnitt 1,33 gånger i veckan.

Världens vackraste sekundära materia - sex i hårda siffror

Vid någon tidpunkt i livet kommer många människor till en punkt där de tittar närmare på sitt eget sexuella beteende. Har du någonsin frågat dig själv om du har för mycket eller för lite sex? Utgångspunkten är mycket olika för många människor. En ensamstående person som har sex nästan varje dag kan undra om han eller hon är beroende av sex, medan ett par som har varit gifta i flera år och har barn kan undra om det är för lite om de bara har sex en gång i månaden. För att bättre kunna bedöma din egen situation är ett allmänt genomsnitt mycket användbart - du har redan läst de första siffrorna för de flesta åldersgrupper ovan.

Resultaten ovan visar tydligt att den sexuella aktiviteten minskar med åldern. Det är alltså helt normalt att din sexuella aktivitet minskar när du blir lite äldre och eventuellt också får barn. Men om du tänker: "Jag är redan 41 år och jag ligger med min flickvän nästan varje dag! - Är det något fel på mig?" Ingen panik! Det finns ett annat sätt att avgöra hur mycket sex du har i genomsnitt per vecka.

Ju längre ditt förhållande är, desto mindre sex

Om vi bortser från åldern för ett ögonblick visar det sig att längden på förhållandet också har ett avgörande inflytande på hur ofta man i genomsnitt har sex. Ett nyförälskat par är till exempel mycket annorlunda än ett par som varit gifta i flera år.

Det finns tre faser:

  • Starkt förälskad: I den här fasen, som varar 18-24 månader, är det vanligt att man har sex med varandra varje dag. Båda känner otyglade känslor och kan knappt hålla händerna borta från varandra. I par som bara har varit tillsammans en kort tid är den ömsesidiga önskan oftast fortfarande mycket stark. Om det är annorlunda för dig behöver du dock inte oroa dig ännu: Frekvensen av sex i början av ett förhållande säger ingenting om hur det fortsatta förhållandet utvecklas, det finns alltid tillräckligt många andra faktorer som kan leda till mer eller mindre sexlust!
  • Etablerade relationer: I den här fasen är det viktigast att båda parter är nöjda med situationen. Även om frekvensen av sex minskar med tiden till i genomsnitt en eller två gånger i veckan behöver du inte oroa dig. Detta säger ingenting om kvaliteten på ert förhållande. Om ni känner er balanserade och sexuellt tillfredsställda som par är allt bra. Men om era önskemål skiljer sig åt eller om ni är missnöjda bör ni prata med varandra. Det är alltid bäst att hitta nya sätt tillsammans för att återuppväcka den gamla elden! Om du som man känner dig obekväm med kondomer kan det till exempel bero på fel kondomstorlek, vilket är lätt att åtgärda. Ibland räcker det med att använda ett spännande glidmedel under sex.
  • Gifta par med barn: Om ni har varit gifta länge och redan har fått barn kan det också påverka hur ofta ni har sex. 30 procent av paren har sedan i genomsnitt bara sex en eller två gånger i veckan. 45 procent säger till och med att de bara har sex ungefär en gång i veckan.

Finns det något sådant som för mycket sex?

Så länge du mår bra finns det inget som heter "för mycket" sex. Men så snart detta inte längre är fallet kan du ha ett fall av sexberoende. Det okontrollerbara sexbegäret - så kallad hypersexualitet - har i flera år betraktats som en sjukdom och kan vara en absolut tortyr för de drabbade. De kan inte längre njuta av sex och är därför ofta inte längre kapabla till ett normalt kärleksförhållande. Hela deras liv bestäms endast av viljan att ligga med någon. Partnern ses ofta som ett medel för att tillfredsställa beroendet. I ett sådant fall bör man i alla fall söka professionell hjälp!

Statistik och dess betydelse

När vi talar om statistik vill vi ge dig en liten ledtråd: I slutändan är siffror bara siffror. Det finns många människor som på ett eller annat sätt avviker avsevärt från de genomsnittliga värdena och som är helt nöjda med dem. Det är inte viktigt att vara genomsnittlig eller normal, utan att du mår bra.

Mister Size
Fler artiklar

Att sätta på kondom på rätt sätt - hur du gör det utan att det blir irriterande

Läs nu

Vänskap+, mingel, öppna förhållanden och polygami - vad är det med moderna relationsmodeller?

Läs nu

Oavsett hur stor eller liten - jag älskar min penis

Läs nu