Skip to main content

Alternativ till smörjmedel - Vilken är den bästa ersättningen?

En matsked olivolja kan vara mer skadlig för en kondom än 18 liter luft som pumpas in i den. Ta reda på varför det är så och vilka populära glidmedelsalternativ som är bättre att lämna i köket.

Smörjmedel - Vad händer om det inte finns något tillgängligt vid rätt tillfälle?

Silikonbaserat, vattenbaserat, värmande, stickande eller organiskt - det finns nu ett brett utbud av glidgeler. Oavsett om det är av medicinska skäl eller för en extra dos njutning, finns det rätt gel för varje behov.

Men vad händer när man för sent inser att den välbeprövade tuben redan är tom? Vi tog en närmare titt på populära huskurer och alternativ för att hitta den bästa ersättningen.

Det beror på vilken typ av sex du har

Oralt, vaginalt, analt och med eller utan kondom: dessa faktorer påverkar om ett visst medel kan användas som ersättning eller inte.

Livsmedel som honung är ett populärt smörjmedelsalternativ för oral tillfredsställelse. Det är bara att sprida ut det på de önskade kroppsdelarna och den söta smaken inbjuder bokstavligen till njutning. Kyssar och smekningar blir ett helt nytt kärleksäventyr med den guldfärgade godsaken.

Honung kan vanligtvis appliceras på det yttre intima området hos både män och kvinnor utan problem. En egyptisk studie visade till och med att en blandning av yoghurt och honung kan vara effektiv mot vaginal svamp.

Naturligtvis kan intolerans inte uteslutas. Om du vill vara på den säkra sidan är det bättre att använda ett smörjmedel med arom, eftersom det har utvecklats speciellt för intimområdet.

Om penetrerande vaginalt samlag också förekommer är det i allmänhet bättre att lämna maten i köket. Detta beror på att slemhinnor ofta reagerar mycket känsligt på främmande ämnen.

Den känsliga vaginala floran

En anledning till detta är att slemhinnorna i vaginan reagerar starkt och oförutsägbart på förändringar i pH-värdet. pH-värdet är ett mått som beskriver den relativa surheten eller alkaliniteten hos en lösning.

Vaginan är en känslig miljö som är beroende av en naturlig balans mellan mikroorganismer och vätskor. En frisk vaginal miljö har normalt ett pH-värde på 3,8 till 4,5, vilket är svagt surt.

Om du använder huskurer som fuktkräm eller olika oljor som inte är anpassade till den kvinnliga vaginalfloran, kan de ändra pH-värdet och leda till svamp, irritation och infektion. Ingredienser som parfym kan också irritera intimområdet och orsaka svår sveda. Detta gäller särskilt massageoljor som inte uttryckligen är märkta som 2-i-1-produkter.

Kokosolja som alternativ till smörjmedel

Ren kokosolja är ett undantag: den tolereras inte bara väl, utan kan också användas för intimvård. Precis som honung fungerar kokosolja som ett naturligt botemedel mot vaginal svamp.

Kokosolja kan också användas för att ta hand om analområdet. Det är alltså ett praktiskt smörjmedel för vaginala eller anala samlag. Du bör dock komma ihåg att smörjningen kommer att försvinna snabbare än med ett riktigt (anal) smörjmedel. Dessutom bör kokosolja aldrig användas med latexkondomer, eftersom kondomer blir porösa på grund av fetter och oljor.

Detsammagäller för mjölkfett: än idag rekommenderar vissa gynekologer att man använder en sparsam mängd mjölkfett i intimområdet som vård. Det kan därför användas som ersättning för smörjmedel. Mjölkfett har dock också en mycket hög fetthalt, vilket kan vara mycket skadligt för latexkondomer.

Finns det andra smörjmedelsalternativ för anala samlag?

Tillräckligt med glidmedel är ett måste vid anala samlag, eftersom slemhinnorna i anus inte kan producera lika mycket fukt som de i slidan. Torra anala samlag kan orsaka svår smärta och irritation för alla inblandade. Till skillnad från i vissa vuxenfilmer kommer du inte långt med lite spott här, eftersom det torkar ut snabbt och knappast ger någon smörjning.

Feta ämnen som salladsolja och vaselin gör också mer skada än nytta här. De anala slemhinnorna är lika känsliga som de vaginala slemhinnorna och blir lätt infekterade.

Det finns många glidmedel som har utvecklats speciellt för anala samlag. Dessa har oftast ett längre och intensivare glid än vanliga glidmedel. Det är därför tillrådligt att skjuta upp det anala äventyret och skaffa ett lämpligt glidmedel i förväg.

Kondomer - Varför kan jag inte använda huskurer som kokosolja, mjölkfett eller lotion?

Enligt ISO 4074 måste en kondom kunna innehålla 18 liter luft utan att spricka. Lite kräm eller olja gör väl ingen skada?

Tyvärr inte! Feta eller oljiga ämnen som kokosolja, olivolja, vaselin och fuktkrämer gör faktiskt stor skada. För att förstå varför dessa ämnen är så farliga för kondomer måste man först förstå hur en kondom tillverkas.

Vanliga kondomer, som inte är latexfria, är tillverkade av naturgummilatex. Detta vulkaniseras i förväg. Det innebär att gummit blandas med lite svavel under tryck och värme. Då bildas svavelbryggor, dvs. många små föreningar i materialet. Den kemiska reaktionen gör att materialet blir mjukt och elastiskt.

Ovulkaniserat gummi skulle ha en stenig konsistens, gå sönder när det är kallt och smälta när det är varmt. Detta gör det helt otänkbart som material för bildäck, rengöringshandskar eller kondomer.

Men mineraloljor och fetter kan angripa dessa kemiska svavelbryggor i gummit och försämra materialets struktur. Detta beror också på att naturgummi sväller kraftigt i mineraloljor och fetter. Om dessa bryggor går sönder blir gummit och därmed kondomen porös och små skador och mikrosprickor uppstår.

För övrigt byts dessa svavelbryggor med tiden ut mot syrebryggor, vilket också skadar gummit. Det är därför kondomer inte håller för evigt, utan oftast bara ca 5 år. UV-ljus, fukt, luft och andra miljöfaktorer kan dock påskynda processen, vilket är anledningen till att korrekt förvaring av kondomer också är viktigt.

Vi rekommenderar därför att du endast använder vattenbaserat smörjmedel för kondomer och inga huskurer eller alternativa produkter.

Vad måste jag vara uppmärksam på med glidmedel i allmänhet?

Smörjmedel är faktiskt mycket krävande, men det finns 3 punkter som du bör tänka på:

  1. Smörjmedlet kan användas för önskat ändamål, dvs. det är leksaks- eller kondomsäkert om det behövs.
  2. Precis som kondomer ska glidmedel förvaras svalt, torrt och mörkt. Ett skåp eller en byrålåda är ett bra ställe att förvara dem på.
  3. Bäst-före-datumet har ännu inte gått ut. Alla glidmedel har inte ett bäst före-datum, men om de har det bör det inte överskridas.

Jag har inget vattenbaserat glidmedel - kan jag använda kondomer med silikonbaserat glidmedel?

Tyvärr är det här saker och ting blir lika kemiska, eftersom kondomer vanligtvis redan är belagda med silikonbaserat smörjmedel i förväg. Våra MISTER SIZE-kondomer är till exempel belagda med högkvalitativ, ren silikonolja (dimetikon).

Problemet: Det finns olika typer av silikonolja. Om du använder ett silikonbaserat glidmedel kan silikonoljan i glidmedlet skilja sig från den i kondombeläggningen.

Om du kombinerar två olika silikonoljor uppstår en kemisk reaktion som kan göra kondomen porös. Silikonbaserade glidmedel bör därför endast användas med kondomer om deras kompatibilitet med latexkondomer är tydligt markerad på förpackningen.

Hur är det med silikonbaserade glidmedel för sexleksaker?

Silikonbaserat glidmedel är en utmärkt tilläggsprodukt för glas- eller plastleksaker. Det rekommenderas dock inte för silikonleksaker, eftersom leksakens fasta silikon och även ren silikonolja är två olika material. När fast silikon kommer i kontakt med silikonolja uppstår också en kemisk reaktion som kan angripa och skada det fasta silikonet.

Detta beror på att silikonolja är ett slags lösningsmedel för fast silikon och gör det sprött. Därför är du på den säkra sidan om du bara använder vattenbaserade smörjmedel för leksaker.

Slutsats: Det är bättre att välja rätt glidmedel än att ångra sig i efterhand.

Experiment i sängen: Du är alltid välkommen att experimentera med ställningar och sexmetoder, men du bör vara försiktig när du använder huskurer som glidmedel. Krämer, matoljor och lotioner kan göra din hud sammetslen, men de kan irritera slemhinnorna i det intima området och främja infektioner.

Så om en produkt inte har utvecklats speciellt för könsorganen är det bättre att hålla den borta från detta känsliga område. Att använda kondom kan vara mycket farligt: oljor och fetter får naturgummilatexen att svälla, vilket snabbt minskar dess säkerhet.

Smörjmedel finns nu (nästan) överallt: i stormarknader, apotek, drugstores, bensinstationer och onlinebutiker. Även om det är irriterande att behöva skjuta upp den heta kärleksakten på grund av en saknad eller tom tub, är det ännu mer irriterande att sitta på läkarmottagningen med en svampinfektion.

Den ekologiska glidgelén MISTER SIZE som en allroundtalang

Särskilt för personer som vill att det ska vara säkert och okomplicerat är ett högkvalitativt, vattenbaserat smörjmedel som MISTER SIZE Organic Lubricant det rätta valet.

Det kan användas med leksaker och kondomer utan problem och är också lämpligt för anala samlag tack vare dess långvariga smörjning. Till skillnad från många ersättningsprodukter finns det inga irriterande ingredienser, kemiska reaktioner eller materialöverensstämmelse att ta hänsyn till - ta bara på det och låt den våta njutningen börja!

MISTER SIZE Organisk smörjgel

Upptäck nu - Den vattenbaserade ekologiska smörjgelén från Mister Size passar kondomen perfekt, precis som kondomen passar dig.

Mister Size
Fler artiklar

Bra sex behöver inte vara perfekt

Läs nu

Pillret - verkligen lika rättigheter under sex?

Läs nu

Kondomer och glidmedel: så här går sex som ett urverk

Läs nu