Skip to main content

Luxemburg ledande i Europa när det gäller preventivmedel

Med en poäng på 94,2% har Luxemburg toppat den europeiska preventivmedelsrankingen från "European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights", tätt följt av Storbritannien, Frankrike och Belgien. Preventivmedelsatlasen 2024 sammanställer sin ranking baserat på en utvärdering av varje lands regeringspolitik om tillgång till preventivmedel, familjeplaneringsrådgivning och tillhandahållande av onlineinformation om preventivmedel.

Europa kännetecknas fortfarande av betydande skillnader i preventivmedelspolitik mellan Öst- och Västeuropa."Contraception Policy Atlas 2024" avslöjar skillnaderna: Medan västeuropeiska länder som Luxemburg (94,2%), Storbritannien (94,1%), Frankrike (93,2%) och Belgien (91,1%) rankas högt när det gäller att ge omfattande tillgång till preventivmedel och rådgivning, ligger östeuropeiska länder som Polen (33,5%), Ungern (40,0%) och Armenien (40,7%) i den nedre delen av spektrumet.

Länder som Nederländerna (81,1%), Sverige (77,1%) och Tyskland (75,1%) ligger kvar i den övre tredjedelen. Österrike (61,7%), Schweiz (58,3%) och Italien (57,3%), till exempel, ligger i mittfältet.

Luxemburgs initiativ att helt täcka kostnaderna för preventivmedel utan åldersgräns (med undantag för kondomer) från och med den 1 april 2023 gör inte bara att landet sticker ut i Europa, utan utgör också en skarp kontrast till situationen i Östeuropa. I vissa länder är tillgången till moderna preventivmetoder, tillhandahållandet av information och social acceptans av preventivmedel fortfarande stora utmaningar. Särskilt Polen, med en ranking långt under det europeiska genomsnittet, understryker behovet av politiska och sociala reformer på detta område.

Flera länder i Europa täcker kostnader

Atlasen analyserar totalt 46 länder i Europa och visar att även om 22 länder delvis täcker kostnaderna för vissa preventivmedel och 44 länder erbjuder rådgivning genom det nationella hälso- och sjukvårdssystemet, varierar kvaliteten och tillgängligheten på dessa tjänster kraftigt. I Västeuropa ersätts ofta kostnaderna för preventivmedel, åtminstone för utvalda preventivmedel och vissa åldersgrupper, och tillgången till rådgivning är utbredd, medan länderna i Östeuropa kämpar med begränsad tillgänglighet, höga kostnader och brist på information.

Förutom Luxemburg är Frankrike ett annat exempel på kostnadstäckning: sedan 2022 har kostnaderna för preventivmedel för kvinnor upp till 25 år täckts av sjukförsäkringen, och sedan 2023 har kondomer också varit tillgängliga gratis på apotek för franska kvinnor upp till 25 år. Det finns något liknande i Storbritannien.

Luxemburgs ledarskap på detta område understryker vikten av politiskt stöd och investeringar i sexuell och reproduktiv hälsa. Storhertigdömets exempel visar att framsteg är möjliga när regeringar prioriterar och fördelar resurser i enlighet med detta.

Klyftan mellan Öst- och Västeuropa

Klyftan mellan Öst- och Västeuropa när det gäller preventivmedelspolitik påminner oss om att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Fortsatta ansträngningar krävs för att se till att alla i Europa har tillgång till den information och de resurser som krävs för att fatta välgrundade beslut om sin egen reproduktiva hälsa.

Luxemburgs pionjärroll och det arbete som utförs av organisationer som Planning Familial är inspirerande exempel på hur engagemang och politiskt stöd kan leda till betydande förbättringar av den sexuella och reproduktiva hälsan. Förhoppningen är att andra länder ska följa detta exempel för att övervinna skillnaderna i preventivmedelspolitiken och skapa ett Europa där alla har rätt till ett fritt och informerat val när det gäller familjeplanering.

Skydd bör också spela en roll

Förutom preventivmedel anser vi att skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar också bör spela en roll. Tyvärr ger många preventivmedel inte tillräckligt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och dessa har ökat igen under de senaste åren. Det är bra när preventivmedel finns tillgängliga kostnadsfritt - men om kondomer inte ingår, som i exemplet Luxemburg, finns det tyvärr inget skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns också lite fokus på hormonella biverkningar här, med p-piller som främjas som det viktigaste alternativet. Allt fler människor avvisar dock med rätta hormonella biverkningar.

Hur du kan skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar

Lämpliga kondomer tillgängliga i Europa

Även om det fortfarande finns mycket att göra i många länder och skydd mot sjukdomar bör beaktas, är den goda nyheten att mycket har hänt under de senaste åren och våra matchande kondomer från Mister Size, till exempel, finns nu tillgängliga i nästan alla europeiska länder.

Till landöversikten för Mister Size

Matchande kondomer i olika storlekar har fördelen att de ökar säkerheten och den goda känslan vid användning av kondomer jämfört med standardkondomer. Om kondomen passar dig kommer den inte att glida av eller snäva in din penis och du kan njuta av ditt kärleksliv utan några bekymmer. Kondomer är lätt och billigt tillgängliga och kan också beställas online, till exempel.

Hitta rätt kondom nu

Mister Size
Fler artiklar

Bestäm rätt kondomstorlek i 4 enkla steg

Läs nu

Finns det temperaturer som är farliga för kondomer?

Läs nu

Att sätta på kondomen ordentligt - hur man gör det utan att det blir irriterande

Läs nu