Skip to main content

Kondomers nominella bredd - vad är det egentligen?

Kondomer finns i många olika kondomstorlekar, som kan variera kraftigt beroende på produkt och tillverkare. För att säkerställa att kondomen passar dig ordentligt, dvs. inte är för stor eller för liten för bästa känsla och optimal säkerhet, måste alla kondomer i Europeiska unionen ange den nominella bredden för respektive kondom på förpackningen.

Det finns dock ofta många frågor om den nominella bredden, eftersom det inte alltid är klart hur den nominella bredden relaterar till din penisstorlek eller hur man beräknar rätt kond omstorlek.

I det följande kommer vi att försöka svara på alla dina frågor om den nominella bredden, som också anges på många förpackningar som den nominella bredden eller standardbredden.

Vad är den nominella bredden?

Den nominella bredden på kondomer eller standardbredden är en specifikation i enlighet med den internationella kondomstandarden DIN EN ISO 4074 och är därför tydligt definierad. På kondomförpackningen hittar du denna information i millimeter, t.ex. för Mister Size från 47 mm till 69 mm.

Men vad exakt betyder detta och hur mäts det? Är det kondomens diameter, omkrets eller radie? Tyvärr finns det ingen indikation på detta, men det är halva kondomens omkrets vid den smalaste punkten.

Om du vill mäta kan du lägga en kondom helt platt och sedan bestämma bredden på den smalaste punkten med en linjal, till exempel, och du har den nominella bredden, eftersom du ligger platt har du exakt hälften av kondomens omkrets.

Den smalaste punkten är naturligtvis endast relevant för kondomer som inte är cylindriska och därför har samma bredd överallt. Förutom de flesta kondomer som är cylindriska finns det också vissa konturerade kondomer som till exempel är något smalare under ollonet.

Hur mäter man den nominella bredden?

Som nämnts ovan är den nominella bredden halva omkretsen vid den smalaste punkten. Det enklaste sättet att mäta detta är att lägga en kondom platt och lös och sedan mäta bredden med en linjal.

Här är ett foto som illustrerar hur du kan mäta den nominella bredden på en kondom. Lägg kondomen så platt som möjligt över en linjal och läs sedan av bredden:

Om du hittar en liten avvikelse när du mäter bredden, är detta fortfarande inom standarden. Enligt ISO 4074 får bredden avvika med +/- 2 mm.

Varför mäter man halva omkretsen?

Även om det först kan låta förvirrande att mäta exakt halva omkretsen, är detta den enklaste och tydligaste metoden för att uppnå jämförbarhet av kondomernas bredd. Normalt är vi vana vid att mäta antingen diametern eller hela omkretsen på runda föremål, men detta är ofta en svår och oprecis procedur på grund av kondomens flexibla material. Om du till exempel skulle mäta diametern skulle du förmodligen få ett annat resultat för varje mätning. Se våra bilder:

Hur breda är standardkondomer?

De flesta standardkondomer har en standardbredd på 52 till 54 mm, även om 54 mm ofta är ganska stort. Kondomer som säljs som XL- eller XXL-kondomer har vanligtvis en nominell bredd på 56 mm. Särskilt små kondomer är på motsvarande sätt mindre än 52 mm. Hos många kondommärken hittar du ofta en normal kondom och en XL-kondom som bara är något större. Men eftersom både säkerheten och din känsla vid samlag blir lidande av fel kondomstorlek, hittar du hos Mister Size kondomer i bredder från 47 mm till 69 mm.

Var kan jag hitta den nominella bredden på förpackningen?

På kondomförpackningar hittar du vanligtvis den nominella bredden eller standardbredden i texten på baksidan av förpackningen. I vissa fall finns det dock även en symbol med en breddangivelse på förpackningen.

Hur hittar jag rätt kondomstorlek?

Naturligtvis är det svårt att mäta halva omkretsen av din penis, som är fallet med kondombredd, och kondomen bör inte vara för lös. Vi på Mister Size har utvecklat flera enkla metoder för att du ska hitta den perfekta kondomstorleken. Du kan till exempel använda vår app för att bestämma din kondomstorlek (ingen nedladdning krävs) eller så kan du ta en titt på vår artikel om hur du bestämmer rätt kondomstorlek i 4 enkla steg.

Slutsats

Vid första anblicken kan den nominella bredden på kondomer verka lite förvirrande eftersom den inte har något direkt att göra med bredden på din penis. Men med våra enkla mätmetoder kan du enkelt hitta rätt kondomstorlek för dig när som helst. Kondomstorleken är densamma som den nominella bredden, så kondomstorlek 53 har en nominell bredd på 53 mm. Om det t.ex. bara står XL på förpackningens framsida är det bara att titta på förpackningen igen, så hittar du även bredden någonstans.

Mister Size
Fler artiklar

Att ha sex för första gången: Tips & info för att göra det vackert

Läs nu

Vad är Pearl Index - och varför är kondomer bra!

Läs nu

Förvara kondomer på rätt sätt

Läs nu