Vad är Pearl Index - och varför är kondomer bra!
Om du undersöker preventivmedel och deras effektivitet kommer du förr eller senare att snubbla över Pearl Index. Ta reda på vad detta mått betyder, hur det beräknas och vad Pearl Index för kondomer är här!
Vad är Pearl Index?
Pearl Index är ett mått på säkerheten hos preventivmedel. Ju lägre Pearl Index, desto bättre fungerar preventivmedlet.
I konkreta termer anger Pearl Index hur många av 100 kvinnor som blir gravida inom ett år, trots att de har använt ett visst preventivmedel.
Hur beräknas Pearl Index?
Pearl Index kan beräknas med följande formel:
((antal graviditeter x 12 månader) x 100) / (antal kvinnor x antal användningsmånader).
Ett Pearl Index på 2 skulle alltså innebära att 2 av 100 kvinnor under ett år blev gravida trots att de använde preventivmedel.
Värdet brukar dock bara extrapoleras till 100 kvinnor och 1 år, utan att så många kvinnor faktiskt har deltagit i en studie under denna period (se beräkningsexempel).
Pearl index Beräkningsexempel: 85 kvinnor testar ett nytt p-piller under 6 månader. 1 kvinna blir gravid trots att hon tar p-pillret.
= ((1 graviditet x 12 månader) x 100) / (85 kvinnor x 6 månaders användning) = 1200 / 510 = 2,35
Detta innebär att det nya p-pillret skulle ha ett Pearl Index på 2,35.
Extrapolerat skulle 2,35 av 100 kvinnor ha blivit gravida inom ett år om de hade använt det nya p-pillret.
Var kommer Pearl Index ifrån?
Pearl-index uppfanns redan på 1930-talet av den amerikanske statistikern Raymond Pearl och fick sitt namn efter honom. Syftet var att utveckla en enkel metod för att mäta preventivmedlens effektivitet.
Hur tillförlitligt är Pearl Index?
Pearl Index är ett praktiskt mått för att ytligt jämföra det preventiva skyddet hos olika preventivmedel. Man bör dock inte förlita sig blint på det, eftersom viktiga faktorer som har stort inflytande på fertiliteten knappast eller inte alls tas med i beräkningen.
Beaktas inte i Pearl Index:
- Kvinnans ålder (fertiliteten minskar med stigande ålder).
- I allmänhet individuell, genetiskt bestämd fertilitet
- Kvinnans levnadsvanor (t.ex. kost, rökning)
- Sexuell aktivitet/frekvensen av samlag
- Sjukdomar eller medicinering
Teoretiskt sett skulle en tillverkare av preventivmedel kunna genomföra en Pearl Index-studie och endast låta kvinnor delta som lever ett sexuellt avhållsamt liv, dvs. som inte har något sexuellt umgänge alls.
Naturligtvis skulle Pearl Index då vara 0, eftersom ingen kvinna skulle bli gravid under hans studie. Han kan sedan marknadsföra sitt preventivmedel med det fantastiska resultatet, även om detta faktiskt är förfalskat.
Man bör också komma ihåg att Pearl Index endast mäter skydd mot befruktning. Det tas ingen hänsyn till om och i vilken utsträckning respektive preventivmedel också skyddar mot STI.
Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot STI - och det är hormonfritt!
Kondomen har ett Pearl Index på 2 till 12, beroende på om appliceringsfel görs.
Tips för korrekt användning av kondomer
Varför kondomen fortfarande är en allrounder när det gäller preventivmedel: I motsats till p-piller, spiral och liknande skyddar kondomen även mot könssjukdomar som HIV och gonorré. Därför bör man inte avstå från kondom, särskilt inte för tillfälliga bekantskaper och one-night stands. Men kondomer har också sina fördelar i långsiktiga partnerskap och relationer: Det finns inget behov av att använda hormonella preventivmedel, som kan orsaka allvarliga biverkningar som blödningsstörningar, illamående, trombos och depression.
Med rätt kondomstorlek känner du knappt av kondomen alls.
Varför använder många fortfarande inte kondom? Framför allt män klagar ofta på känselbortfall eller tycker att kondomen är irriterande. I de flesta fall används dock helt enkelt fel kondomstorlek, vilket är anledningen till att kondomen glider av, klämmer eller till och med drar ihop sig.
Med rätt kondomstorlek passar allt: kondomen på penis och därmed också känslan under sex. Ta reda på vilken storlek du behöver här och få din perfekta MISTER SIZE-kondom, till exempel i en praktisk testuppsättning.