Skip to main content

Kondomers hållbarhet - all viktig information

Kondomer är det mest använda preventivmedlet i världen och används av både män och kvinnor. De är relativt billiga och lätta att få tag på. Kondomer är dock avsedda för engångsbruk och har en begränsad hållbarhet på grund av sitt material. Många undrar därför hur länge kondomer håller. I den här artikeln får du veta allt du behöver veta om kondomers hållbarhet.

Hur länge håller kondomer?

Kondomer håller oftast bara en begränsad tid. De flesta kondomer kan förvaras i två till fem år om de är oanvända och förvaras på ett svalt och torrt ställe. Hållbarheten beror både på det material som används och på det smörjmedel som slösas bort. Våra Mister Size kondomer har en hållbarhet på 5 år från tillverkningsdatum. Som tillverkare anger vi dessa fem år på förpackningen i form av ett utgångsdatum, som anger hur länge kondomen kan användas. Det är viktigt att hålla sig till detta datum eftersom en kondom kanske inte längre är säker efter utgångsdatumet och till exempel kan gå sönder under användning. Om du fortfarande har en kondom som har passerat bäst-före-datum bör du kasta den omedelbart och använda en ny kondom. Du bör också alltid kontrollera att kondomen inte är skadad eller har förvarats felaktigt innan du använder den. Du bör också göra dig av med en skadad eller felaktigt förvarad kondom och inte använda den vid samlag.

Hur kan jag se om en kondom inte längre är hållbar?

Svaret är faktiskt ganska enkelt: Du hittar bäst-före-datumet på förpackningen och normalt på varje enskild kondom. Om de har förvarats korrekt kan du utan tvekan använda kondomen före utgångsdatumet, men inte efter. Det beror dock alltid på hur de förvaras. Under optimala förhållanden kan kondomer förvaras i upp till fem år, som nämnts ovan. Du bör dock tänka på att kondomernas hållbarhet minskar med tiden. Det är därför lämpligt att inte vänta för länge innan man använder dem. Det är också viktigt att läsa förpackningen och instruktionerna noggrant för att se till att du använder produkten på rätt sätt och förvarar den på rätt sätt.

Vad händer om jag använder en kondom som har gått ut?

Kondomer som har passerat utgångsdatumet bör aldrig användas vid sex, eftersom utgångna kondomer lättare går sönder eller redan är porösa. De erbjuder därför varken ett tillförlitligt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar eller mot oönskade graviditeter. Byt därför ut utgångna kondomer omedelbart.

Tips: Du behöver inte alltid slänga uttjänta kondomer, men du bör inte längre använda dem under sex. Det är dock fortfarande möjligt att använda dem för att t.ex. avkalka kranen. Fyll kondomen försiktigt med lite vinäger och sätt sedan kondomen över kranen så att vinägern kan suga upp kranens pipa. Låt kondomen med vinägern ligga på kranen i några timmar, t.ex. över natten. Därefter kan du skölja den med rent vatten och den är redo att avkalkas.

Hur kan jag se till att mina kondomer håller länge?

De flesta kondomer är tillverkade av naturgummilatex och detta material är relativt robust. Kondomer kan dock bli porösa med tiden och förlora sin effektivitet. För att förhindra att detta sker före utgångsdatumet bör kondomer alltid förvaras på ett svalt, mörkt och torrt ställe. Köld är mindre skadligt för kondomer än extrem värme. Du kan läsa mer om hur kondomer tål olika temperaturer här.

Efter användning ska kondomen kastas omedelbart.

Kondomer ska bara användas en gång och ska slängas omedelbart efter användning. Om du har öppnat förseglingen på en kondom och sedan inte använt den är det också en anledning att inte använda den senare. När förpackningen har öppnats utsätts kondomen för ljus och kan torka ut. Skadade eller öppnade förseglingar ska också kasseras.

Har dina kondomer gått ut? - Beställ om nu

Beställ kondomer i din egen storlek nu!

Till butiken

Mister Size
Fler artiklar

Att sätta på kondom på rätt sätt - hur du gör det utan att det blir irriterande

Läs nu

Vänskap+, mingel, öppna förhållanden och polygami - vad är det med moderna relationsmodeller?

Läs nu

Oavsett hur stor eller liten - jag älskar min penis

Läs nu