Skip to main content

Kondom ersätter p-piller som det vanligaste preventivmedlet i Tyskland

Tiderna förändras, även när det gäller preventivmedel. Enligt en färsk publikation från 16.11.2023 från Federal Centre for Health Education (BZgA ) visar aktuella data från den representativa upprepade undersökningen om preventivmedelsbeteende hos vuxna i Tyskland 2023 att kondomen har ersatt p-pillret som det föredragna preventivmedlet i Tyskland.

P-piller förlorar i popularitet

Användningen av p-piller minskar. År 2023 använde endast 38 procent av de tillfrågade fortfarande detta hormonella preventivmedel, jämfört med 55 procent år 2007. Den största förändringen återspeglas i det faktum att kondom nu används oftare än p-piller som preventivmedel för första gången sedan 2007 (53 procents andel). Denna förändring i preventivmedelsbeteendet grundar sig på en alltmer kritisk inställning till hormonella preventivmetoder. Alla andra preventivmetoder spelar bara en roll för en liten del av befolkningen.

Ökad kritik mot hormonella preventivmedel

Acceptansen för hormonella preventivmetoder minskar. 61 procent av kvinnorna och männen anser att hormonella preventivmedel har negativa effekter på kropp och själ. Som jämförelse höll endast 48 procent med om detta påstående 2018. Ett allmänt avståndstagande från p-piller eller hormonella preventivmedel rapporteras av 15 procent av de kvinnor som använder preventivmedel, jämfört med bara 1 procent för tolv år sedan.

Den kritiska inställningen till hormoner bland unga vuxna är särskilt slående. Andelen p-pilleranvändare bland 18-29-åringar har på tolv år sjunkit från 72 till 46 procent. Samtidigt använder nu 18 procent i denna åldersgrupp preventivmetoder som spiral, jämfört med 3 procent 2011.

Fokus på tolerabilitet och tillförlitlighet

Studien visar att för 39 procent av de sexuellt aktiva vuxna är tillförlitlighet och för 30 procent användarvänlighet avgörande kriterier vid val av preventivmetod. God tolerans blir allt viktigare för 25 procent.

Kostnaderna spelar en roll

För 19 procent av alla kvinnor och män är kostnaden för ett preventivmedel en viktig faktor. Kvinnor (30 procent), unga respondenter (34 procent) och låginkomsttagare (39 procent) bekräftar särskilt betydelsen av kostnader.

Välinformerade tack vare olika källor

De svarande känner sig välinformerade: 94 procent av 18-49-åringarna anser sig vara "mycket väl" eller "väl" informerade om sina preventivmedel. Gynekologisk rådgivning är fortfarande den viktigaste informationskällan för kvinnor, 73 procent. Intressant nog är webbplatser för första gången den mest citerade informationskällan för män. Vi på Mister Size försöker också bidra med vår kondomblogg för att ge ännu mer och bättre information om preventivmedel och kondomer.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Eftersom aktuella siffror tyvärr visar att sexuellt överförbara sjukdomar ökar, är den ökade användningen av kondomer ett gott tecken för att vända denna trend. Till skillnad från p-piller ger kondomen ett tillförlitligt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar och är därför ett lättillgängligt, tillförlitligt och billigt preventivmedel utan biverkningarna av hormoner.

Slutsats

Det preventiva landskapet i Tyskland håller på att förändras. Den kritiska inställningen till hormonella preventivmetoder leder till att kondomen ersätter p-pillret som det främsta preventivmedlet. Tolerans, tillförlitlighet och användarvänlighet står i centrum för valet av preventivmedel. Möjligheten att få information via Internet blir allt viktigare. Med rätt kondom från Mister i din individuella kondomstorlek kommer inte heller njutning och känsla i skymundan, kondomerna sitter varken för hårt eller glider av och du kan njuta av samlag utan bekymmer.

Bestäm din kondomstorlek nu

Köp kondomer direkt

Mister Size
Fler artiklar

Att ha sex för första gången: Tips & info för att göra det vackert

Läs nu

Vad är Pearl Index - och varför är kondomer bra!

Läs nu

Förvara kondomer på rätt sätt

Läs nu