Skip to main content

Världs-AIDS dagen: Den osynliga faran med sexuellt överförbara sjukdomar

Det är en tyst epidemi - med dessa ord beskriver Världshälsoorganisationen det aktuella antalet fall av sexuellt överförbara infektioner och sexuellt överförbara sjukdomar. Inte helt oberättigat: Enligt Robert Koch-institutet smittas mer än en halv miljon människor i Europa varje år av en sexuellt överförbar sjukdom, men många inser först inte att de är smittade.

Den osynliga faran

Anledningen till detta är det enkla faktum att vissa sexuellt överförbara sjukdomar till en början är symptomfria och därför kan spridas obemärkt. Robert Koch-institutet understryker att cirka 10 % av nya HIV-infektioner förblir oupptäckta under lång tid.

Beroende på vilken sexuellt överförbar sjukdom det rör sig om kan infektionen leda till allvarliga hälsoproblem som infertilitet, levercirros och cancer. Enligt Federal Centre for Health Education behövs det mer utbildning för att hejda spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar.

Viktigt och rätt: Världsaidsdagen den 1 december

Världsaidsdagen den 1 december är ett utmärkt exempel på framgångsrik utbildning. Sedan WHO instiftade dagen 1988 har regeringar, hälsoorganisationer och icke-statliga organisationer runt om i världen använt denna dag för att uppmärksamma problemen med hiv/aids och visa solidaritet. Dagen främjar förståelse och stärker förebyggande åtgärder. Förutom regelbundna tester betonas särskilt vikten av kondomer som ett effektivt sätt att skydda sig mot överföring av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Kondomer kan skydda

Kondomens skyddsmekanism är lika enkel som genial: kondomen bildar en barriär mellan de kroppsvätskor som kan överföra sexuellt överförbara sjukdomar. Oavsett om det gäller syfilis, gonorré eller HIV - användningen av kondomer minskar risken för infektion avsevärt. De skyddar inte bara mot allvarliga hälsoproblem, utan också mot den känslomässiga stress som kan följa med diagnosen av en sexuellt överförbar sjukdom.

Förutom sina obestridliga hälsofördelar är kondomer extremt användarvänliga. De är lättillgängliga, kan köpas utan recept från läkare och kräver ingen komplicerad applicering. I världen av preventivmedel är kondomer den ultimata mellanlösningen, som ger både säkerhet och intimitet.

Även om kondomer är det vanligaste preventivmedlet i Tyskland enligt de senaste uppgifterna, är den nuvarande användningsgraden bara 53%, vilket lämnar utrymme för ytterligare ökningar.

Varför många inte använder kondom

Problemet: Trots sina fördelar möts kondomer fortfarande med reservationer i samhället, särskilt när det gäller deras uppfattade lustdödande image. Vissa män klagar till och med på erektionsproblem. Detta är oftast ingen ursäkt, eftersom flera studier visar att ca 50% av männen upplever att kondomer i standardstorlek inte passar, dvs. att de är för stora eller för små.

Om de är för lösa (gäller ca 10%) kan de glida av eller läcka efter utlösning. Om de är för trånga (ca 40%) är de svåra att rulla ut, ger domningar och kan lättare gå sönder. Det innebär att en kondom med dålig passform inte bara försämrar njutningskänslan, utan också ger ett säkert skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar.

MISTER SIZE: 7 storlekar för ökad säkerhet och en äkta känsla

För att ta itu med denna utmaning erbjuder MISTER SIZE ett urval av kondomer i sju olika storlekar, tillsammans med flera mätmetoder för att bestämma rätt storlek. Vår app gör det enkelt att uppskatta den perfekta storleken utan nedladdning eller registrering, vilket hjälper till att kombinera njutningsfulla stunder med effektivt preventivmedel. MISTER SIZE arbetar också aktivt med sociala organisationer som ProFamilia och AIDS-Hilfe för att ytterligare minska spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar genom att rekommendera kondomer som passar och känns rätt.

Mister Size
Fler artiklar

Hur kan du skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar?

Läs nu

Preventivmetoder för män: Dessa nya och gamla finns tillgängliga

Läs nu

Öka potensen som man, hur man förbättrar sin potens

Läs nu