Skip to main content

De dolda riskerna med billiga produkter - inte bara kondomer

I dagens globaliserade värld är det lättare än någonsin att få tillgång till produkter från världens alla hörn. Plattformar från Kina som Temu, AliExpress och Shein har revolutionerat online-shopping genom att erbjuda ett brett utbud av produkter till mycket överkomliga priser. Enligt en undersökning från marknadsundersökningsföretaget Appinio kommer 26 procent av tyskarna mellan 16 och 65 år i januari 2024 redan att ha köpt något från Temu. Varje dag anländer nu cirka 200 000 paket från Kina till Tyskland.

Bland dessa produkter finns kondomer, som är produkter som måste godkännas som medicintekniska produkter i Europa och testas för säkerhet för att erbjuda optimalt skydd inte bara mot oönskade graviditeter utan också mot sexuellt överförbara sjukdomar. De förmånliga priserna väcker dock alltid frågor om kvaliteten och säkerheten hos dessa produkter. Det här blogginlägget tar upp de potentiella riskerna med att köpa billiga produkter, särskilt kondomer från Fjärran Östern, och ger rekommendationer om hur du kan skydda dig.

Kvalitets- och säkerhetsproblem

Det viktigaste när man köper billiga produkter, särskilt kondomer, bör inte bara vara priset, utan kvalitet och säkerhet. Kondomer används inte bara för att förhindra graviditet, utan också för att skydda mot sexuellt överförbara infektioner (STI). Hur effektiva kondomer är beror dock i hög grad på deras kvalitet. Studier* har visat att kondomer som inte uppfyller internationella, amerikanska eller europeiska kvalitetsstandarder har en högre risk att gå sönder och läcka, vilket avsevärt minskar skyddet.

Många produkter från särskilt billiga återförsäljare i Fjärran Östern kan också vara mycket bra eller ha ett bra förhållande mellan pris och prestanda. Kondomer har dock högre säkerhetskrav som man inte nödvändigtvis kan se på produkten vid första anblicken om den uppfyller. Med kondomer och andra intima produkter som sexleksaker och personliga glidmedel är det också viktigt att komma ihåg att de kommer i kontakt med kroppen och att materialen ibland är mer förorenade med skadliga ämnen än vi skulle vilja. När det gäller elektroniska sexleksaker finns det också en fråga om elsäkerhet, som kanske inte testas lika strikt som i till exempel Europa.

Hur fungerar e-handelsplattformarna från Kina?

Plattformar som Temu, AliExpress och Shein är kända för sina låga priser. Dessa låga kostnader uppnås ofta genom tillverkning i länder med lägre produktionskostnader. Produkterna köps ofta av plattformarna direkt från tillverkaren i stora kvantiteter, eller till och med produceras direkt av tillverkaren endast när de beställs och skickas direkt till kunden. Detta sparar även lagerkostnader och fraktkostnader. Produkterna anländer vanligtvis till Europa med specialchartrade flygplan och överlämnas sedan till de lokala pakettjänsterna. Med den översvämning av paket som nu anländer till Europa varje dag kan tullen bara kontrollera dem slumpmässigt och kan därför inte säkerställa att alla osäkra produkter sorteras ut eller att alla nödvändiga skatter har betalats i destinationsländerna. Om du beställer kondomer i Asien måste de alltså passera tullen, men detta är inte en kontroll som ger dig säkerhet om att osäkra produkter sorteras ut, eftersom inte alla försändelser kan kontrolleras.

Kondomer som tillverkas i Asien:

Faktum är att de flesta kondomer nu produceras i Asien, även de som du kan köpa i Europa och Nordamerika från ansedda varumärken. Ändå finns det ofta betydande skillnader i kvalitet. I Europa gäller till exempel strikta regler för kondomer, eftersom de måste godkännas som en medicinsk produkt. I detta fall gäller detta även för produktionen i Asien. Kondomer som tillverkas för Europa måste därför uppfylla alla krav i lagen om medicintekniska produkter. Fabrikerna måste genomgå mycket krävande certifieringar och varje kondom testas individuellt. För Europa finns det till exempel en motsvarande ISO-standard som kondomer måste uppfylla: DIN EN ISO 4074

Men varför tillverkas kondomer till största delen i Asien? Det beror helt enkelt på att råvarorna växer där. Kondomer tillverkas av naturgummilatex, som framställs av saften från gummiträdet. De odlas vanligtvis i Sydamerika eller Sydostasien. Stora odlingsländer är Thailand, Indonesien och Malaysia. Genom att producera lokalt gör vi på Mister Size det också möjligt för lokalbefolkningen att delta i värdekedjan för sina råvaror och inte bara sälja råvaran billigt till Europa.

Vad du bör hålla utkik efter

Om du vill köpa kondomer online bör du vara uppmärksam på följande:

  • Lokala butiker: Med butiker från EU eller till och med från ditt land bör du vara ganska säker på att produkterna uppfyller respektive lokala kvalitetskrav, eftersom de också är föremål för respektive lands marknadsövervakning och därmed endast får sälja godkända medicinska produkter. Naturligtvis, som med andra sektorer, kan det finnas en eller två butiker som kringgår regler eller till och med falska butiker.
  • Säljarens betyg: Kontrollera betyg och feedback från andra köpare angående produktkvalitet och säljarens pålitlighet.
  • Produktbeskrivningar: Var försiktig med vaga eller otillräckliga produktbeskrivningar. Seriösa produkter innehåller vanligtvis detaljerad information om material och produktfunktioner.
  • Returpolicy: Kontrollera säljarens returpolicy. En kundvänlig returpolicy kan vara en indikation på säljarens pålitlighet.
  • Kontrollera varumärkets webbplats: Om ditt valda kondommärke har en egen webbplats kan du vanligtvis hitta den mycket enkelt via en webbsökning och få reda på mer om produkten och ofta också om rekommenderade försäljningsställen. Detaljerad information om våra kondomer och länkar till utvalda butiker hittar du direkt i vår egen Mister Size Shop-sektion.
  • Var kritisk: Du bör vara kritisk till extremt låga priser, som ofta är på bekostnad av produktkvaliteten. Kondomer har också förfalskats.

Att köpa billiga produkter via plattformar som Temu, AliExpress, Shein eller andra återförsäljare från Fjärran Östern innebär potentiella risker när det gäller kvalitet och säkerhet. Dessa risker kan dock minimeras genom att noggrant kontrollera produktinformationen och säljarnas betyg. Det är viktigt att du som kondomanvändare tar ansvar för att de produkter du köper inte bara är prisvärda, utan också säkra och effektiva. I slutändan är beslutet ditt, men informerade val kan bidra till att skydda din hälsa och säkerhet.

Så sparar du pengar på kondomer på ett säkert sätt

När du har hittat din kondomstorlek rekommenderar vi att du köper ett storpack för att spara på priset per kondom. Kondomer har en hållbarhetstid på flera år efter tillverkningen och det är vanligtvis ingen skada att köpa kondomer för en typisk användning på 1 eller till och med 2 år. Eftersom alla naturligtvis har en mycket individuell konsumtion av kondomer, erbjuder Mister Size extra olika förpackningsstorlekar, från 3-pack för att prova, till 10-pack, till bulkförpackningar med 36 kondomer eller från 2024 också i en påse med 100 kondomer.

Till Mister Size Shop

Kondomer på semestern

Om du ska åka på semester till exempelvis Fjärran Östern, Afrika eller Sydamerika är det bäst att ta reda på i förväg om du ska ta med dig kondomer, eftersom kvaliteten på de kondomer som erbjuds lokalt kan (men inte behöver) vara betydligt sämre än i exempelvis Europa eller Nordamerika. För några år sedan förekom det verkliga skandaler med lokala kondomer i vissa länder, till exempel Vietnam* eller i Afrika*, med mycket dålig kvalitet och därmed en avsevärt ökad risk för oönskade graviditeter och överföring av sjukdomar. Du kan snabbt hitta relevanta exempel genom att till exempel söka på Google eller ta en titt på länkarna längst ner på den här sidan i vårt avsnitt om referenser.

Mister Size
Fler artiklar

Att ha sex för första gången: Tips & info för att göra det vackert

Läs nu

Vad är Pearl Index - och varför är kondomer bra!

Läs nu

Förvara kondomer på rätt sätt

Läs nu