Skip to main content

Hur säkra är kondomer egentligen? - Skydd mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar

Kondomer har länge varit ett beprövat preventivmedel och spelar en viktig roll för att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar eller oönskade graviditeter. Men hur säkra är de egentligen? I detta blogginlägg tar vi en närmare titt på kondomers säkerhet, deras användning och deras skydd.

Kondomer som skydd mot oönskad graviditet

Vid korrekt användning anses kondomer vara ett extremt tillförlitligt preventivmedel. Det så kallade Pearl Index, som mäter säkerheten hos preventivmetoder, visar att kondomer har en hög skyddsgrad när de används korrekt.

Vid korrekt användning har kondomer ett Pearl Index på 2, vilket innebär att endast 2 av 100 kvinnor blir gravida efter ett års användning av kondomer. Kondomer är därför 98% säkra.

Det bör dock noteras att vid typisk användning - dvs. med hänsyn till användningsfel eller möjliga"kondomolyckor" - är Pearl Index högre och andelen säkerhet minskar.

Kondomer för skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Pearl Index mäter dock endast effektiviteten mot graviditet och inte skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar. Medan hormonella preventivmedel endast skyddar mot oönskad graviditet, utgör kondomer en fysisk barriär mot patogener och bidrar till att minska risken för sexuellt överförbara infektioner som hiv, gonorré, klamydia och syfilis.

Viktigt, men ofta bortglömt, är att använda kondom vid oralsex för att skydda mot sexuellt överförbara sjukdomar. Även om risken att överföra vissa sjukdomar vid oralsex är lägre än vid vaginal- eller analsex, finns det fortfarande en viss risk. Kondomer kan hjälpa till att minimera risken.

Ofta är man inte heller medveten om att många sexuellt överförbara sjukdomar har ökat igen under de senaste åren, både i Europa och i andra länder som t.ex. USA. Kondom är det enda preventivmedel som både skyddar mot oönskade graviditeter och ger ett bra skydd mot könssjukdomar, och därför är det så viktigt att använda kondom, särskilt med nya eller förändrade partners.

Vanliga misstag vid användning av kondom

För att kondomen ska kunna utveckla sin fulla skyddspotential är det viktigt att undvika misstag när man använder den.

Ett typiskt exempel är att öppna påsen med vassa föremål eller tänder, eftersom detta kan skada kondomen. Istället bör du försiktigt riva sönder förseglingen på den tandade sidan med fingrarna. Om fingrarna är fuktiga eller svettiga är det bäst att torka dem en kort stund innan, så att kondomen inte glider ur handen.

Ett annat vanligt misstag är att inte släppa ut luft ur behållarens ände. Det kan göra kondomen obehagligt trång och öka risken för att den går sönder. När du sätter på kondomen ska du alltid lämna tillräckligt med utrymme för sädesvätskan i slutet genom att försiktigt klämma på behållaren med fingret. Du hittar illustrerade instruktioner om hur du gör detta i varje bipacksedel.

I slutet av akten ska kondomen hållas i axeln när du drar ut den för att förhindra att den fastnar eller läcker.

Dessutom kan felaktig förvaring på platser med höga temperaturer eller direkt solljus leda till materialskador som försämrar kondomens skyddande effekt.

Det är därför viktigt att förvara kondomer på en sval, torr plats, borta från direkt solljus och värmekällor.

Dessa enkla steg kan avsevärt öka skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar eller oönskade graviditeter.

Hur säkra är utgångna kondomer?

Utgångna kondomer är inte säkra. Den latex som kondomer tillverkas av bryts ned med tiden och blir porös. Detta kan leda till att de går sönder eller glider lättare, vilket kan leda till en oönskad graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar.

De flesta kondomer har en hållbarhetstid på 4 till 5 år. Detta datum är alltid tryckt på förpackningen och på själva förseglingsfilmen.

Du kan känna igen om kondomen fortfarande är bra genom följande punkter:

  • Utgångsdatumet har ännu inte passerat
  • Folien har inga revor, hål eller skador
  • Kondomen känns slät och smidig, inte klibbig eller spröd

Om det finns några tvivel om en kondoms säkerhet, använd den inte och använd en ny istället.

Om du ändå inte vill slänga kondomer som har gått ut, utan istället vill använda dem på ett bra sätt, kan du läsa våra tips om hur du använder kondomer som har gått ut.

Säkerhet genom avsaknad av hormonella biverkningar

Även om hormonella preventivmedel som p-piller, p-ring eller p-plåster också effektivt förhindrar graviditeter, kommer de också med potentiella risker och biverkningar.

Ett av de största problemen vid användning av hormonella preventivmedel är de potentiella hormonella biverkningarna, som kan variera från kvinna till kvinna. Dessa inkluderar humörsvängningar, viktökning, huvudvärk, ömma bröst och illamående. Vissa kvinnor upplever också allvarligare biverkningar som blodproppar, ökad risk för vissa cancerformer eller nedsatt fertilitet efter att ha slutat med hormonerna.

Kondomer är däremot hormonfria och har ingen effekt på kroppens naturliga hormonbalans. De utgör en fysisk barriär som hindrar spermier från att ta sig in i livmodern utan att störa kroppens naturliga hormonprocess. Detta gör kondomer till ett attraktivt alternativ för kvinnor som vill undvika hormonella preventivmedel.

Kondomstorlekar och passform för säkerhet och känsla

Kondomens passform och komfort är också avgörande för dess effektivitet. En kondom som är för stor eller för liten kan lättare glida av eller gå sönder. En olämplig kondom kan också vara obekväm och göra samlaget mindre njutbart. Det är därför viktigt att välja rätt kondomstorlek. MISTER SIZE erbjuder 7 olika storlekar så att alla kan hitta rätt kondom.

Bestäm kondomstorlek nu

Slutsats

Vid korrekt användning är kondomer ett mycket säkert preventivmedel. Korrekt användning, förvaring och kvalitet spelar en avgörande roll. Kondomer erbjuder inte bara skydd mot oönskad graviditet utan också mot sexuellt överförbara sjukdomar. Det är därför tillrådligt att betrakta kondomer som en del av en omfattande strategi för sexuell hälsa. När allt kommer omkring ligger säkerheten i slutändan i korrekt användning och ansvarsfull hantering av preventivmedel.

Kondomer erbjuder många fördelar jämfört med andra preventivmedel och endast ett fåtal nackdelar. Förutom det ovan nämnda skyddet mot oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar är kondomer lätt och billigt tillgängliga, eftersom de kan köpas nästan överallt utan begränsningar. Kondomer erbjuder också fördelen med omedelbart skydd, medan du med många andra preventivmedel måste vänta ett tag innan de är effektiva. Kondomer har också normalt inga biverkningar, utom kanske vid latexallergi, men det finns nu också latexfria alternativ.

En nackdel som ofta nämns med kondomer är bristen på känsla under samlag. Men det är just denna påstådda nackdel med kondomer som vi på Mister Size vill eliminera. Tack vare våra tunna, mjuka kondomer i rätt storlek har du den perfekta känslan under samlaget, eftersom ingenting sitter obekvämt, drar ihop sig eller glider av. Naturligtvis bidrar detta också till säkerheten.

Köp kondomer nu

Mister Size
Fler artiklar

Bestäm rätt kondomstorlek i 4 enkla steg

Läs nu

Finns det temperaturer som är farliga för kondomer?

Läs nu

Att sätta på kondomen ordentligt - hur man gör det utan att det blir irriterande

Läs nu